fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Garavice, 12.000 poklanih Srba

Garavice mapa

Na spomen-obilježju Garavice kod Bihaća u subotu 6. avgusta, održan je pomen i komemoracija u znak sjećanja na više od 12.000 nevino ubijenih Srba sa bihaćkog područja koje su 1941. godine ubile ustaše.

SRNA: Komemoraciju povodom 70 godina od svirepog ubistva i stradanja nevinog stanovništva organizovalo je Zavičajno udruženje „Una”, a parastos je služio vladika bihaćko-petrovački Hrizostom, nakon čega je održan istorijski čas, te položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

– Prođe 70 godina od strašnog i stravičnog zločina, koga niko od nevinih i čestitih ljudi tadašnje Kraljevine Jugoslavije nije očekivao, a još manje zaslužio.

Mi danas, zahvaljujući grupi entuzijasta u udruženju „Una”, iz mrtvih i zaboravljenih vaskrsavamo naše stradale pretke. Moramo opraštati, ali ne smijemo zaboraviti, zato smo i danas ovdje – rekao je vladika Hrizostom.

Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja stradanja stanovništva bihaćkog kraja Branko Vukadinović rekao je da je teror na tom području počeo uspostavljanjem NDH, a da se pojačao od juna do oktobra 1941. godine.

– Članovi Udruženja organizovali su ovu manifestaciju s ciljem da se nikada ne zaboravi ono što se desilo njihovim precima – rekao je Vukadinović, i najavio, da će obilježavanje postati tradicionalno, te izrazio nadu da će naredne godine 4. avgusta na ovom mjestu biti više prisutnih, a posebno mladih.

Današnjem okupljanju prisustvovao je i predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, dok je na jul i avgust 1941. godine, kada se desio ovaj stravični zločin, prisutne podsjetila i doktor Mirjana Vlaisavljević.

Zavičajno udruženje Una - Odluka

GARAVICE su spomen područje koje se prostire na 15 ha površine. Nalazi se s obje strane magistralnog puta Bihać – Zagreb na udaljenosti od 3 do
4 km od centra grada Bihaća. U sklopu spomen parka nalazi se Humačka glavica, uzvišenje u čijem su podnožju tri grobnice: Garavice, Delibarice i Uljevite bare. Sve tri grobnice su masovne, bez vidljivih obilježja i močvarni su teren.

Grobnica Garavice nalazi se s desne strane magistralog puta Bihać-Zagreb. Poslije II Svjetskog rata u blizini ove grobnice, a u sastavu spomen parka podignuta je humka za koju mnogi i danas smatraju da je jedna od grobnica. Humka je podignuta naknadno kao dio memorijalnog parka. Delibarice su grobnica

koja se nalazi sjeveroistočno od Humačke glavice prema ulici Irfana Ljubijankića, odnosno prema magistralnom putu. Uljevite bare su treća masovna grobnica zapadno od Humačke glavice s obje strane toka rijeke Klokot.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Prof. dr Mirjana Vlajisavljević: Garavice mračne i krvave

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: