Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Galbrajtu žao što Banjaluka nije pala!

NI 15 GODINA POSLE RATA NE SKRIVA MRŽNjU PREMA SRBIMA... Piter Galbrajt
NI 15 GODINA POSLE RATA NE SKRIVA
MRŽNjU PREMA SRBIMA…
Piter Galbrajt

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt ponovo je šokirao Srbe tvrdnjom da bi za „SAD bilo bolje da 1995. nisu sprečile pad Banjaluke”

Ovaj diplomata, čiji potezi i izjave nemaju blage veze sa diplomatijom, u izjavi federalnim medijima ustvrdio je i da bi „padom Banjaluke došlo do poraza fašista i masovnih ubica”. Predstavnici političkih partija u Srpskoj priznaju da su ih poslednje Galbrajtove opservacije razbesnele jer je nedopustivo da jedan diplomata otvoreno žali što na ovim prostorima nije izazvano još veće krvoproliće.

Podsetivši na Galbrajtovu nečasnu ulogu u akciji „Oluja”, kada je progon Srba iz Republike Srpske Krajine pratio sa hrvatskog tenka, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je očigledno da je Galbrajtu i danas žao što posle egzodusa Srba iz RSK nije bio u prilici da na hrvatskom tenku ušeta i u Banjaluku.

manojlo_milovanovicMilovanović: Galbrajt ne zna šta priča!

Bivši načelnik Glavnog štaba VRS general Manojlo Milovanović smatra da Galbrajtove opservacije, osim što su zlonamerne i tendenciozne, apsolutno ne odgovaraju istini. Naime, prema Milovanovićevim rečima, Tuđmanove i Izetbegovićeve vojne snage pred Banjalukom nisu zaustavili američki pritisci, već snažan otpor srpske vojske. – Hrvatsko-bošnjačkoj ofanzivi zubi su polomljeni na reci Ugar, a ne u Stejt departmentu! Samo zahvaljujući snažnoj kontraofanzivi VRS propao je Tuđmanov i Dudakovićev dogovor o „ispijanju kafe u hotelu ‘Bosna'”! Galbrajt nema pojma o čemu priča – tvrdi Milovanović.

Majkić: Galbrajt mi se gadi!

– Svi se dobro sećamo ciničnog osmeha Pitera Galbrajta, koji je na hrvatskim tenkovima posmatrao proterivanje Srba iz Krajine. Sad valjda žali što nije bio u prilici da prisustvuje još jednom sličnom egzodusu i zločinima nad srpskim narodom u RS. Ovakve izjave i konstatacije kod mene jedino izazivaju neverovatno gađenje – kaže Majkićeva.

Zaprepašćenje Galbrajtovim stavovima i neskrivenim žaljenjem što su, kako je ustvrdio, „ujedinjene bošnjačke i hrvatske snage stale pred Banjalukom nakon snažnih pritisaka ondašnje američke administracije”, ne krije ni bivši gradonačelnik Banjaluke i član GO SDS-a Đorđe Umićević. Ističući da su gotovo svi bivši američki diplomate koji su obavljali neku od misija u zemljama bivše SFRJ nakon odlaska sa ovih prostora iznosili krajnje kontradiktorne stavove o tome šta je trebalo raditi da bi se rat završio, Umićević kaže da i Galbrajtova „naknadna pamet” spada u tu kategoriju besmislenih razmišljanja.

Umićević: Besmislica!

– Krajnje su neukusni pokušaji poređenja Srba sa fašistima jer je naš narod kroz istoriju dao ogromne žrtve u borbi protiv fašizma. To samo pokazuje besmislenost izjava čoveka koji se „proslavio” neskrivenim likovanjem nad tragedijom koja je zadesila Srbe iz nekadašnje Republike Srpske Krajine. Izgleda da je Galbrajt namerno „zaboravio” da su upravo oni koje on danas podržava predstavljali najvernije saveznike nacista i fašista u prošlim ratovima, dok su Srbi, za razliku od njih, u oba svetska rata bili saveznici Amerike i ostatka slobodoljubivog sveta – podseća Umićević.

Izvor: Press Online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: