Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Francuski major pobegao sa dokazima da su ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. organizovale zapadne službe

Ratko-Mladic.jpg

BEOGRAD – Francuski major pobegao je u Belorusiju sa dokazima da su ratni zločin u Srebrenici 1995. godine organizovale američka, engleska i francuska tajna obaveštajna služba, a izvela paravojna formacija „Škorpioni“ kako bi za navodni genocid bili optuženi vojni i civilni zvaničnici Republike Srpske (RS) – saznaje „Pravda“.

Prema našem izvoru, major francuske vojno-obaveštajne službe DRM poseduje dokaze da ratni komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić nije znao za ove aktivnosti. Iz dokumenta, koje je prebeg u Belorusiju odneo zatraživši i dobivši azil u Minsku 29. juna, navodno se vidi da su Naser Orić i svi komandanti Armije BiH u tom delu istočne Bosne bili pod stalnom kontrolom zapadnih obaveštajnih službi.

– Francuski major poseduje dokumente, oko 70 Orićevih izveštaja dostavljenih operativcima DRM i uzvratnih naređenja i uputstava. Holandski bataljon koji je bio stacioniran u Srebrenici, unapred je upozoren da ništa ne preduzima, što su oni i uradili – kaže naš izvor.

Major obaveštajac je u Minsk doneo dokaze o događajima u Srebrenici i o tome da su masakr srebreničkih Bošnjaka organizovale CIA, MI6 i francuska DRM, a preko paravojne formacije „Škorpioni“ koja je bila direktno pod njihovom kontrolom, a nad kojom Vojska Republike Srpske i Ratko Mladić ili bilo ko iz Glavnog štaba VRS, nije imao kontrolu.

Jedinicu profesionalnih plaćenika zvanu „Škorpioni“, inače poznatu srpskoj javnosti po snimku egzekucije civila Bošnjaka, regrutovale su navedene tajne službe. Frnacuski major je „predočio i kompletne spiskove sa imenima „Škorpiona“, kao i pisane naredbe, koje su davane komandantu ove jedinice.

Navodno, major T. D. je spreman da svedoči na suđenju Ratku Mladiću i ostalima optuženim za zločin u Srebrenici i dokaže da su pripadnici „Škorpiona“ po naređenju i instrukcijama iz CIA i MI6, ubili više od 4.500 ljudi. Postojao je plan da ako VRS pokuša da spreči masakr Mladić bude ubijen. Major zna čak i ime osobe koja je bila u neposrednom Mladićevom okruženju i koja je to trebalo da uradi.

Kako kaže naš izvor, kada dokumentacija bude prezentovana, jasno će biti da ostali poginuli u Srebrenici – oko 6.000 ljudi, koje zvanični Zapad, zapadni mediji i Haški tribunal tretiraju kao žrtve surovih egzekucija, nisu nenaoružani civili, nego vojnici tzv. Armije BiH koji su se iz okruženja probijali prema Tuzli, do muslimanske teritorije. Oni su stradali u sukobima sa jedinicama VRS.

Po tvrdnji majora T. D, koji je u ono vreme bio poručnik i deo grupe u DRM zadužene za Bosnu, ovakav njegov postupak nije motivisan zaštitom generala Mladića niti bilo koga iz RS, već želi da porodice stradalih u Srebrenici saznaju punu istinu o tome ko je i zašto pobio njihove najmilije. Major, navodno, nije mogao da živi sa tim teretom na svojoj savesti.

Izvor: pravda

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: