Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Francuska usvojila zakon o genocidu

Turska
Turska

Pariz, Jerevan, Ankara — Zakon koji predviđa kaznu za one koji u Francuskoj negiraju genocid nad Jermenima u vreme raspada Otomanske imperije usvojila su oba doma francuskog parlamenta.

Za zakon je glasalo 127 senatora, a protiv je bilo 86, javile su agencije. Tim propisom je predviđena kazna do godinu dana zatvora i 45.000 evra za bilo koga u Francuskoj koji poriče da je 1915. godine izvršen genocid nad Jermenima na prostorima današnje Turske.

U Ankari to uporno osparavaju dok Jermeni tvrde da je tada smišljeno ubijeno 1,5 miliona pripadnika tog naroda. Pošto je isti tekst zakona već usvojio donji dom parlamenta, prošlog meseca, ostalo je još da ga potpiše Sarkozi da bi stupio na snagu.

Turska je povodom nacrta zakona o negiranju genocida nad Jermenima, već obustavila vojne i političke kontakte sa Francuskom, a najavila je i „stalne sankcije“ protiv Francuske ukoliko se do kraja izglasa zakon.

Nacrt zakona je, posle usvajanja u donjem domu parlamenta, odmah izazvao proteste Turaka u Francuskoj i diplomatsko zahlađenje na relaciji Pariz-Ankara.

Jermenija je pozdravila kao „istorijski potez“ današnje usvajanje zakona koji potvrdjuje genocid nad Jermenima u vreme raspada osmanskog carstva, dok je tu odluku francuskog senata Turska, u prvim reagovanjima, nazvala velikom nepravdom i nepoštovanjem Turske, javio je AFP.

Ministar spoljnih poslova Jermenije Edvard Nalbandijan naveo je da će današnji dan biti zapisan zlatnim slovima u istoriji prijateljskih odnosa izmedju jermenskog i francuskog naroda, ali i „analima istorije zaštite ljudskih prava širom sveta“.

U saopštenju je rečeno i da će taj zakon, koji predvidja kaznu za one koji u Francuskoj negiraju genocid nad Jermenima, „dalje konsolidovati postojanje mehanizma prevencije zločina protiv čovečnosti“.

Turska je današnju odluku senata u Parizu ocenilo kao nepravednu. Ministar pravde Turske Sadula Ergin je u izjavi za lokalnu televiziju, u prvim reagovanjima, rekao da je odluka senata „velika nepravda i pokazuje potpuni nedostatak poštovanja Turske“.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: