fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Fotografija tuge: Srpska majka je svaki dan spremala ručak za sina sa fronta, ali ga nije dočekala

Majka Sokoa (Foto: J. Gubelić)
Majka Sokoa (Foto: J. Gubelić)

Ovo je majka Soka iz Prnjavora. Žena sa licem tuge. Majka koja čeka sina. Starica koja se nada. Ona koja se ne predaje. Majka koja umire u nadi. Soka. Hrabra i usamljena. Takva je ukratko i bila. Izboranog lica, otupelih očiju. Umorna od čekanja. Puna nadanja svakoga dana čekala je da se sin Živadin vrati sa Kajmakčalana. Verovala je da će doći i kada se poslednji vojnik vratio sa fronta. Svake noći, klečeći ispred kandila, molila je Boga da joj čuva i vrati hranioca. Čekala je majka sina da se javi. U toj veri je i umrla.

Kada je prvi komšija iz Prnjavora došao da joj javi da je sin Živadin poginuo na Kajmakčalanu, videvši Soku, nije imao srca da joj saopšti bolnu istinu. Ona je, verujući da je živ, do kraja života svaki dan spremala ručak za svog sina i izlazila na šor nadajući se da će naići. Međutim, on se nikada nije vratio“, priča Lazar Jahurić.

Danas njena slika stoji u spomen sobi u restoranu Planinarskog doma na Ceru. Ona je simbol nade, vere i ljubavi kakvu samo majka može da ima, prenosi „Distrikt“.

Izvor: BLIC

Vezane vijesti:

Potomci o precima: Radojka Ristivojević iz Smedereva

Spomenik dedi heroju našli posle 100 godina

Kako su seljanke iz okoline Sarajeva podigle bunu 1917 godine

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: