Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

FOTO: Tragom odluke Ustavnog suda o “Ulici 10. travnja”, je li ovaj šaht neustavan?

Odlukom Ustavnog suda riješeno je da je naziv Ulice „10. travnja“ u Slatinskim Drenovcima neustavan. To je datum osnivanja Nezavisne Države Hrvatske pa je kao takav, po odluci ovoga Suda, proglašen protuustavnim.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Ustavni sud je, nedvojbeno, ulicu 10. travnja proglasio neustavnom zbog toga što asocira na totalitarni režim bivše NDH. Nema sumnje, ta je država bila ustaška, saveznica nacističke Njemačke, imala je rasne zakone, pa svako identifikovanje sa njom preko odonima u javnome prostoru ne bi bilo po ukusu mnogih.

Međutim, u javnom prostoru nisu samo imena ulica i trgova. Šta je, naprimjer, sa šahtovima kojih u Zadru ima još nemali broj, a na kojima piše “Comune di Zara-Canalizzazione”. To su, dakle, kanalizacijski šahtovi, vrlo dobro očuvani, na kojima postoji samo talijanski naziv. A nije stvar, opet samo u talijanskom nazivu (iako je i to protuustavno jer u Zadru nije obvezna dvojezičnost), nego se radi o šahtovima postavljenim u vrijeme države koja nije bila ništa manje autoritarna od NDH – u vrijeme fašističke Italije. Jesu li ti šahtovi protuustavni?, pita se Zadarski list.

Foto: Arif Sitnica / Zadarski list
Foto: Arif Sitnica / Zadarski list

Kada je, naprimjer, 2001. Italija dodijelila državno odlikovanje, Zlatnu medalju, posljednjoj talijanskoj upravi Zadra iz 1943. (dakle, onoj fašističkoj), gradska vlast se tada ‘digla na zadnje noge’, pokrenula diplomatski skandal i zatražila od predsjednika Mesića da odvrati svog talijanskog kolegu od te odluke.

Je li, nadalje, protuustavno u javnom prostoru, u medijima na primjer, za jednu poznatu zadarsku lokaciju napisati da se radi o “đilu”, što je zapravo italijanska skraćenica “GIL” koja znači Gioventu italiana del Littorio (profašistička organizacija mladeži u vrijeme Musolinijeve Italije).

Jer, kad kažete “đil”, rekli ste zapravo to – ime fašističke omladinske organizacije.

Izvor: Jutarnji.hr

Vezane vijesti:

Zagreb- Ne može ulica po datumu osnivanja NDH

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: