Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Fond Vojin Bakić

Datum objave: sreda, 12 decembra, 2012
Veličina slova: A- A+

Povodom 20 godina (18. decembra) od smrti istaknutog vajara Vojina Bakića objavljujemo tekst Sofije Pejnović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj. Arhiv Srba u Hrvatskoj izuzetno je zahvalan gospodinu Dušanu Matiću iz Zagreba, prijatelju Vojina Bakića, što je u nama prepoznao čuvare uspomena i poklonio nam  gradivo koje je posjedovao, vezano za život i  rad velikog kipara.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/bakic-vojin.jpg

U fondu se nalaze dokumenti iz života i rada Vojina Bakića, njegove obitelji. privatne prepiske i dopisi, priznanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, skice, crteži i fotografije Bakićevih radova. Originalne fotografije najvećim su dijelom rad Toše Dabca, umjetnika fotografije.

G.Matić je zadužio Arhiv svojim prijateljstvom i ukazanim povjerenjem, jer bez njega bilo bi teško doći do ovako vrijednih zapisa.

Kao bliski prijatelj svjedočio je stvaralaštvu i osobnoj tragediji Vojina Bakića i to podjelio s nama, kako bi mogli bolje razumjeti umjetnikovu ulogu, vrijeme i ambijent u kojem je živio.

Arhiva, unutar datog vremena, prati život i rad Vojina Bakića.

Na primjeru umjetnika možemo prikazati povijest i političku problematiku ovih krajeva sve do naših dana, sudbinu  s dalekosežnim posljedicama po čovjeka i po njegova djela.

Život i tragična sudbina isprepleteni s povijesnim događajima kroz II svj. rat pa do danas, detalji o njegovom tragičnom životu i bogatom umjetničkom radu koji se rasplamsavao od 1945., da bi  osobne teškoće pretočio u plodan rad.

Nije dovoljno podsjetiti samo na važnost umjetničkog stvaralaštva i ostavštine, već je nužno ukazati i na stanje u kojem se nalaze devastirani i srušeni spomenici i umjetnikov atelje u Rokovoj 10, tretiran zadnjih godina kroz politiku i ideologiju.

Umjetnik je svojim dometima nadilazio nacionalnu pripadnost i državne granice, stvarajući djela univerzalne vrijednosti koja pripadaju čovječanstvu. Bio je pojedinac koji se svojim životom i  djelom uzdigao iznad vremena i prostora. A zanemaren je zato što je bio Srbin, baš kao i Tesla čiji je spomenik, rad Frana Kršinića, srušen 1991.g. Danas istovjetan spomenik čeka u Ljevaonici umjetnina u Zagrebu da  se dozvoli povratak u Gospić, na njegovo mjesto.

Ime vrsnog kipara Vojina Bakića zapostavljeno je s razlogom.

Bakićevi spomenici posvećeni su antifašističkim borcima i žrtvama, među kojima je i najuža kipareva rodbina.

Malo tko nije čuo o porodici  Bakić, o tragično stradala četiri brata  u Jadovnom.

Djela s potpisom velikog umjetnika njegov je dug prema sredini i prema stradalnicima.

Živio je u tragičnom vremenu, pokušao je spomenicima odati počast mnogim znanim i neznanim žrtvama, radom  pobijediti, a doživio je devastaciju. Jer nisu znali i željeli cijeniti njegov rad.

Problematično stanje Vojina Bakića u kojem on živi, uvjetovano okolnostima i problemima, ograničenjima mimo njegove volje, zabrinjavajuće stanje sredine i njegova borba, nesporazumi i problematični odnosi.

Budući da se radi o velikom umjetniku, za sve ljubitelje i poštovatalje važno je da se što više tragova popiše i sačuva; dokumenti, fotografije, studije za spomenike.

U Arhivu su skupljene  fotografije i zapisi  umjetnika koji progovaraju  i o trenutku u kojem djela nastaju.

Sam fond je skroman po obimu, ali je koristan i dobar svaki trag o njegovom radu, odgovornost prema djelu i želja da zapisi ne budu raspršeni. U fondu su razne fotografija koji prikazuju doživljene trenutke, kao način održavanja uspomena.

Dokumentacija koja podsjeća na uspjehe koje je Bakić postigao u životu, sudjelovanja i priznanja na uglednim svjetskim izložbama.

Vojin Bakić je veliki kipar dvadesetog stoljeća, umjetnik velikog formata.

1990. počelo je miniranje i rušenje Bakićevih spomenika i skidanje spomen ploča:

Spomenik Petrova Gora devastiran je

Spomenik na platou ispred ulaza u Spomen park Dotrščina unakažen je raznim fašističkim znakovima

Skinuta je brončana bista Josipa Broza Tita u Velikom Trojstvu

Skinuta je Spomen-ploča Braći Bakić s obiteljske kuće u Bjelovaru

Promijenjen je naziv ulice Braće Bakić u Bjelovaru

Promijenjen je naziv škole Milan Bakić-Baja u Bjelovaru

Skinut je natpis s obiteljske grobnice u Bjelovaru, na groblju Sv.Andrija, razred I, polje 1, grobnica 134/007

Nestao je krst Vojina Bakića s porodične grobnice na Mirogoju

Srušen je spomenik Bjelovarac u Bjelovaru, podignut 1946./1947.godine, poklon umjetnika rodnom gradu u čast poginulim borcima i žrtvama fašizma, s odavanjem počasti ubijenoj braći

Skinuta je metalna ploča s autorovim imenom i nazivom djela, koja je bila pričvršćena na postamentu Bakićeve skulpture Razlistana forma, u Gajevoj ulici ispred hotela Dubrovnik

Devastiran je atelje u uvali Duboka, Grščica, na otoku Korčula

Spomenik Gudovčan ili Pred streljanje u Gudovcu srušen je i bačen u šikaru. Spomenik je podignut u spomen na Srbe iz sela Gudovca, streljane u aprilu 1941., a identificirano je 195 žrtava

Spomenik palim borcima ispred škole u Čazmi miniran je 1991.

Spomenik pobjedi naroda Slavonije, Kamensko, miniran je 1991.

Srušeno je poprsje Ivanu Goranu Kovačiću u Karlovcu

Spomenik bilogorskim borcima u  Bačkovici, oko 20 km od Bjelovara, srušen je 1992.

Umjetnik je znao  za rušenje spomenika u Bjelovaru i Gudovcu, odmah nakon počinjenja. Njegova sudbina bila je obilježena tragikom krivnje-uvijek kriv, on i sve njegovo, u ime države i pokreta. 1941., kada je izgubio 4 brata i 1991. kada je djelomično izgubio svoj umjetnički rad koji je bio smisao njegovog života, a sve zbog  stvaranja nove države. Tako Bakićeva umjetnička, stvaralačka uloga također postaje tragična.

Treba spomenuti i čudan splet sudbine, vjenčanje unuka Franje Tuđmana  sa unukom Vojina Bakića, slavnog kipara čiji je opus devastiran krajem 20. stoljeća, upravo pod Tuđmanovom vlašću.

Velikom kiparu dvadesetog stoljeća spomenici su sistematski rušeni i uništavani.

A danas su mogli biti dio svjetske kulture!

Piše: Sofija Pejnović

Arhiv Srba u Hrvatskoj 

Vezane Vijesti:

NA POPRIŠTU PRVOG MASOVNOG ZLOČINA

Izgon Srba sudbonosan je po cijelu Hrvatsku

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top