fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Filozofski fakultet: Milošu Koviću i kolegama ponuđena mesta koja nemaju veze sa nastavom

Pojedini docenti i vanredni profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu mogli bi uskoro da izgube radna mesta u nastavi i da budu premešteni u administraciju. Zbog problema u radu fakulteta, 38 predavača mesecima je čekalo da bude ponovo izabrano u ista zvanja ili unapređeno u viša. Dodatni problem za njih četvoro je to što im je u međuvremenu istekao ugovor o radu, jer univerzitetski nastavnici, osim redovnih profesora, potpisuju ugovore na pet godina.

Kliknite na sliku za uvećanje

Posle više sednica Nastavno-naučnog veća koje su prekidane pre samog glasanja za izbor nastavnika, prekjuče je održana jedna na kojoj su imenovanja usvojena, ali četvoro nastavnika, zbog blokade Veća, i dalje nema ugovor o radu. Jedan od njih je i docent dr Miloš Ković, sa Odeljenja za istoriju, inače jedini srpski istoričar koji je objavio knjigu kod najznačajnijeg svetskog izdavača za humanističke i društvene nauke – Oxford University Press. Njemu i ostalim kolegama ponuđeno je da pređu na druga radna mesta koja nemaju veze sa nastavom.

„Fakultet je šest meseci bio blokiran voljom bivšeg dekana prof. dr. Vojislava Jelića. Kada je, pošto su to od njega zahtevali upravnici pet odeljenja na Fakultetu, podneo ostavku, mislili smo da će Fakultet biti vraćen u redovno stanje. Sadašnji v. d. dekana prof. dr Danijel Sinani, koji je u vreme Jelića bio prodekan za finansije, sada je, međutim, dodatno zaoštrio stanje i pojačao pritisak na zaposlene”, kaže dr Ković.

Zbog toga što je delu nastavnika ugroženo pravo na rad, reagovao je i prof. dr. Branko Rakić, ombudsman Univerziteta u Beogradu. Uputio je pismo svim članovima Izbornog veća iz koga se jasno vidi da postoji i krivična odgovornost onih koji sprečavaju nastavnike da rade.

Prof. dr Smilja Marjanović Dušanić, sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta, smatra da su njene kolege oštećene i da je za ovakvu situaciju kriv isključivo dekan koji je nedavno podneo ostavku, prof. dr. Vojislav Jelić. „On bi prekidao i potom napuštao svaku sednicu onog časa kada nije bio zadovoljan većinskim raspoloženjem.“

I bivši dekan prof. dr Miloš Arsenijević, sa Odeljenja za filozofiju, na strani je ugroženih kolega.

Dekan Sinani, prenosi prof. Arsenijević, smatra da on „strogo poštuje zakon, što će i dalje činiti, te da je ono što ombudsman kaže samo jedno mišljenje“.

Za Stanje stvari priredila: Svetlana Maksović

Ceo tekst u štampanom izdanju „Novosti“ za 3. 6. 2017.

Izvor: Stanje stvari

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: