Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ФИЛМ: Свети Николај Велимировић

Датум објаве: недеља, 26 новембра, 2017
Објављено у Видео, Србија
Величина слова: A- A+

Свети владика Николаj Велимировић

Оваj документарни филм jе живот нашег Светог Оца Владике Николаjа Велимировића. Све што jе чинио и учинио, а урадио jе много, било jе без грешке за своj народ. Пут коjи нам jе показао тад и данас jе jедини прави за нас православне Србе.

Др. Владика Николаj Велимировић (студирао и дипломирао у Берну) jе после Светог Саве наjвећи духовни Србин ког смо имали. Филозоф за покољења – ратник с налив пером у руци. Непревазиђени беседник на страним jезицима без акцента. На његове су се говоре у Лондону и Њуjорку господари света тискали само да га доживе и чуjу.

После су многи таj доживљаj “Слушаjући Владику” као врхунски догађаj и доживљаj те године прогласили. Тадашња светска елита ниjе знала дали су политички, филозофшки, културолошки или су jедноставно од свега духовно наjвише, наjљудскиjе велике беседе живог Свеца из Србиjе међу тим страним светским људима. Никог његови говори нису остављали равнодушним, не, то jе било немогуће. Коликог jе калибра Србин и човекољуб био говоре многи велики светски савременици из његовог времена у своjим мемоарима. Сви су се дивили толикоj духовноj снази коjа jе ипак остала у том малом људском телу наjскромниjа могућа.

Врло jе скромно живео Владика целог свог живота а ниjе морао. Одлучио се да служи свом народу на штету личног задовољства. Швабе су га у концентрациони логор одвеле, jер ниjе хтео у Србиjи с њима да сарађуjе, све су учинили да га придобиjу за њихову ствар, jер народ jе слушао Владику а он jе и из заточеништва свом стаду беседио како треба да устане и да се бори против окупатора за своjу слободу. Навероватан jе респект и тамо уживао као затвореник. Колики jе Србин био даjу нам и титови црвени дођоши у Србиjу као доказ. Они га не примаjу назад међу своj народ након ослобођења из немачког логора од стране савезника већ га проглашаваjу за државног неприjатеља бр. 1 тако да др. Владики не остаjе ништа друго него да крене по свету за своjим Србима, кад кући своjоj већ не може. Ниjе ни сањао да ће jедног дана бити проглашен за неприjатеља свог народа, и то народу коме jе све своjе у животу дао и посветио.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ

Све што jе чинио и учинио, а урадио jе много, било jе без грешке за своj народ. Пут коjи нам jе показао тад и данас jе jедини прави за нас, а ми посткомунистички синови и унуци jош нисмо на том путу. Мало читамо а jош мање знамо о себи самима и нашоj правоj прошлости – сами смо себи криви! Вечна ти слава на Твом Светом Небу велики Србине!

ИЗВОР:

ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈИ ФОНДАЦИЈА
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top