fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

FILM „NAŠ PUT“ TEŠKA PREVARA MAĐARSKIH ULTRADESNIČARA

Omladinski-pokret-64-Zupanije.jpg

NOVI SAD, (SRNA) – Ultradesničarski mađarski pokret „64 županije“ u svom propagandnom filmu „Naš put“ predstavio je snimke Srba koje su Nijemci 1941. godine ubili u Pančevu kao snimke Mađara koje su Srbi ubili u Vojvodini 1944. godine.

„Snimci ubijenih Srba iskorišteni su na samom početku filma (od 1.06 do 1.29 minuta) da bi se prikazao navodni teror nad mađarskom manjinom u poslijeratnoj Jugoslaviji“, saopštila je danas Informativna služba Srpskog narodnog pokreta (SNP) „Naši“, reagujući na taj film.

SNP tvrdi da film „Naš put“ u kratkim crtama predstavlja ciljeve mađarskog fašističkog pokreta i istorijat organizacije „64 županije“, a snimci ubijenih Srba koriste se da bi se podigle međunacionalne tenzije na teritoriji Vojvodine.

„Originalni snimci uzeti su iz dokumentarca `Drugi svetski rat u koloru` koji je posljednjih godina prikazan na brojnim svjetskim kanalima. Na snimcima ubijenih Srba mađarski fašisti sklonili su boju i smanjili rezoluciju, a snimak jednog vješanja je i zamućen da se ne bi vidjeli njemački vojnici koji stoje u pozadini, dok dželat Srbinu navlači omču na vrat“, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je najsramnije od svega to se koriste snimci obješenih i strijeljanih Srba koje su ubili Nijemci, na čijoj su se strani Mađari i borili u Drugom svjetskom ratu.

„Čitava manipulacija je gora ako se zna da su mađarski fašisti na teritorije Vojvodine ubili na hiljade Srba i drugih protivnika fašizma. Film `Naš put` preveden je na više jezika (za svaku zemlju na čiju teritoriju pretenduje ta organizacija), i postavljen je na sajtu Jutjub još 2008. godine“, dodaje se u saopštenju.

SNP „Naši“ podsjeća da pokret „64 županije“ neometano djeluje u više gradova na sjeveru Srbije, da su njihovi aktivisti umiješani u napade na nacionalnoj i vjerskoj osnovi na Srbe u Temerinu, kao i da ta organizacija svake godine organizuje nacističke žurke i koncerte u vojvođanskim opštinama Ada, Senta, Kanjiža, Subotica i Temerin.

Pokret 64 županije se nalazi na spisku fašističkih organizacija, koji je sačinio MUP Srbije.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: