fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Filip David: Dok Srbija ne prizna zločine, neće biti stabilnosti i mira

56f8e5e5-a608-4cb4-8ca2-640b0a0a0a64-filip-david40-718x446-650x404Filip David, višestruko nagrađivani srbijanski književnik, borac protiv režima Slobodana Miloševića, autoritarizma, velikosrpskog nacionalizma, ksenofobije i rata, dan nakon presude zločincu Radovanu Karadžiću, osuđenom na 40 godina zatvora, analizirao je stanje u Srbiji, te odnose u regionu, nakon ove historijske odluke na koju se dugo čekalo.

Kolektivna odgovornost

David ističe da se u javnom prostoru Srbije presuda ne prihvata i da se Haški sud pokušava diskreditirati tvrdnjama da „sudi samo Srbima“. Više se slavi što Karadžić nije presuđen i za genocid u još sedam općina u BiH, osim što je osuđen za Srebrenicu. Podsjećajući da Srbija haške osuđenike za ratne zločine slavi i dočekuje kao heroje David kaže , da pomaka neće biti dok s eto ne promijeni.

– Sve dok se ne shvati i iskreno ne prihvati ono što se dogodilo u 90-im godinama nema pomaka ovdje, a trenutno ovdje ne vidim tu želju i volju. Vidjeli smo da se Vučić odmah sastao s patrijarhom i pružio podršku Republici Srpskoj. Situacija se ne može nazvati optimističnom . A, bez suočenja Srbije, prije svega političara s priznavanjem velikih zločina koji su izvršeni u ime svih nas, nema stabilizacije Srbije, a bez stabilne Srbije nema ni u regionu mira –kaže David.

Teško je kaže David vjerovati u iskrene namjere i želju za pomirenjem u Srbiji, kada su u vrhu vlasti isti oni koji su učestvovali u politikama koje su dovele do rata na ovim prostorima .U kontekstu haških presuda za zločine, David kaže da podržava stav da krivica ne može biti kolektivna. No, smatra da isto ne može tvrditi i za odgovornost.

– Ima kolektivne odgovornosti. Ona postoji i mi to moramo shvatiti. Podrška Miloševiću je bila 90 procenata , možda i više u nekim trenucima, kao što je danas podrška Vučiću velika. Znači da se može govoriti o odgovornosti svakog birača. Ali kada se govori o zločinima, onda se mora govoriti o konkretnim imenima i Haški sud to radi- ističe David.

Egzekutori šetaju

Ugledni književnik kao veliki problem ističe i to što je na slobodi veliki broj direktnih izvršilaca zločina.

– Ima mnogo egzekutora koji slobodno šetaju i ponovo su „pošteni“ . Oni nisu odgovarali. To nije problem samo Srbije, nego i drugih sredina, ali u najvećoj mjeri je problem Srbije, jer najviše je bilo onih koji su odavde išli širom Jugoslavije i vršili zločine. Vrlo malo je onih kojima je zaista suđeno i presuđeno i ne samo onih koji su direktno ubijali nego i onih koji su navodili na ubistva.

Pesimista je da će se u Srbiji nešto promijeniti nakon predstojećih izbora, jer kaže „mi trenutno i nemamo opozicije“ . Ističe da postoji i mogućnost da u skupštinu uđu ekstremni desničari što samo može dodatno pogoršati situaciju i odnose u regionu.
Zbog izbora je smatra David i naglašena priča oko Karadžićeve presude.

– Sve se vrti ukrug i uvijek se vjerovalo na ovim našim područjima da samo patriotizam izražen kroz nacionalizam donosi glasove , sve drugo nije važno. Samo da budeš rodoljub, ali takva vrsta rodoljublja je kvazi patrotizam, lažni patriotizam koji samo nanosi štetu svima zajedno- zaključuje David.

Udžbenici historije

David kaže da je očekivao da će Karadžić biti osuđen na 40 godina zatvora ili na doživotnu robiju, te visinu kazne u ovom slučaju smatra više simboličkom.

– Ali, u istoriji će ostati zabilježeno da je Karadžić jedan od glavnih krivica za ono što se dogodilo. E, sad da li će i koliko vremena proći dok te činjenice ne postane dio udžbenika istorije ovdje kod nas to je veliko sad pitanje, i zavisi od političkih lidera, od odnosa snaga u regionu, od odnosa opozicije i vlasti u Srbije- kaže David.

SAFF.BA

Vezane vijesti:

Ratko Dmitrović: Više od netrpeljivosti

Ratko Dmitrović: Jesu li Nikolić i David ravnopravni?

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Dokle ce ovi Sorosevci da se oglasavaju, treba strani agenti da budu oznaceni kao takvi i da njihovo misljenje bude oblezeno kao takvo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: