fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

FIKRET ABDIĆ POTENCIJALNI SVJEDOK ODBRANE

Hag.jpgHAG, /SRNA/ – Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je danas novi zahtjev Hrvatskoj za dostavljanje kopija snimaka, transkripata i zapisnika svjedočenja ili izjava koje je fikret Abdić dao na svom suđenju u Županijskom sudu u Karlovcu, navodeći da razmatra da ga pozove za svjedoka svoje odbrane u Haškom tribunalu.

Abdić je bio osuđen na 15 godina zatvora a početkom marta pušten je na slobodu nakon odsluženih dvije trećine kazne.

 

Prema nalazu suda, Abdić je kao vrhovni komandant Narodne odbrane Zapadna Bosna bio odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara.

 

Od vlasti Hrvatske, Karadžić je zatražio i snimke presretnutih razgovora od 1991. do 1995. godine, u kojima su sagovornici bili Alija Izetbegović, Ejub Ganić, Hasan Čengić, Bakir Izetbegović ili Omer Behmen.

 

„Vlada Hrvatske dostavila je korisnu zbirku presretnutih razgovora srpskih lidera i obelodanjivanje presretnutih razgovora lidera bosanskih muslimana će mi omogućiti da u dokaznom postupku moje odbrane pokažem da su bosanski muslimani činili zločine i za njih optuživali Srbe, kako bi izazvali intervenicju međunarodne zajednice na njihovoj strani“, navodi se u pismu.

 

Prvi zahtjev Hrvatskoj upućen je krajem aprila, ali na njega nije bilo odgovora, navodi Karadžić i ističe da bi bio zahvalan ukoliko bi odgovor dobio do 11. juna.

 

Na suđenju Karadžiću dokazni postupak tužilaštva okončan je početkom maja, a početak dokaznog postupka odbrane zakazan je za 16. oktobar.

 

Pretresno vijeće je za 11. i 13. juni zakazalo raspravu po pravilu 98 bis iz Pravilnika o postupku i dokazima, na kojoj će optuženi tražiti da bude oslobođen po onim tačkama optužnice za koje smatra da ih tužilaštvo nije dokazalo.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: