Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Фељтон Светозара Ливаде (2): Без коментара!

Датум објаве: среда, 2 септембра, 2015
Објављено у Кордун
Величина слова: A- A+

Светозар Ливада

Светозар Ливада

Прочитао сам скоро све што jе Туђман написао или jавно изговорио. Из тога сам издвоjио преко 700 сомнобулних цитата коjи доказуjу да jе био неразборит, неодговоран и фалцификатор повиjести са jачом вољом него памети, успио залудити народ у борби за остварење државе, да не бира никаква средства против другог и другачиjег жртвуjучи скоро осам посто становништва

За духовну обнову био му jе задужен конфабулатор, ноторни фра Баковић. Први предсjедник Сабора постао jе осуђеник за злочине, други jе био у штабу за етничко чишћење осумњичен за ратне злочине с изjавом: „када ми побиjедимо Срба неће бити, а ако се коjи и поjави огадићемо му живот да сам нестане“.
Трећи jе за рат казао да jе шанса коjу трба искористити, док jе четврти био непотист као прототип компрадорства, непотизма и корупциjе свеукупне владавине покрета опасних намjера, а злочиначког садржаjа коjем се суди пред домаћим и међународним судом.

Када jе изложио тзв. Норвалски програм за лустрациjу Срба Еди Муртићу, сликару, коjи jе обиљежио циjел jедну епоху оваj му примjети: „То неможеш без рата!“. На што ће Туђман: „ Па за државу ниjе ништа десет, двадесе па и сто тишућ“.
Дакле, лио jе планирано људску крв као техничку воду. Због тога jе дошло да су све националне мањине редуциране на jедну трећину, а српски етнос масакриран. Непотребно jе жртвовао осам посто становништва и jедну трћину териториjа. Ратом спаљену земљу претворио у „мjесечев пеjсаж“.
Познаjем аутора коjи jе извршио селекциjу преко 1000 до апсурда протурjечних Туђманових анти људских, анти хуманих и анти државнички понашања, чиме jе сам себе оптужио пред судовима, народом и повиjести.

За ову прилику изабирем само оне коjи ми се чине наjприкладниjим за илустрациjу назначених садржаjа конвертитства и анти-државничких концепата да оствари циљеве коjи су постали програм замишљене државе чиjи добри дjелови и данас траjу, не само у главама него и у практичноj стварности.
Ево тих извадака из коjих се као на длану види програм за лустрациjу Срба и циљеви рата у РХ за подjелу БИХ:

“Овакве насилне, па и геноцидне промjене, коjе су извршене након Другог свjетског рата, доносе увиjек двостране посљетке: с jедне стране неизбjежно продубљуjу повиjесне раздоре, с друге стране доводе до етничке хомогенизациjе поjединих народа, до већег склада националног састава пучанства и државних граница поjединих земаља, а то може имати и позитивне учинке на кретање у будућности, у смислу смањивања разлога за нова насиља и поводе за нове сукобе и међународне интересе”

Било ми jе страшно, мучило ме то што сам од Туђмана чуо неколико мjесеци приjе избора 1990. године. Дошао jе у моj ателиjер, мислећи ваљда да ће од мене направити свога Аугустинчића, и одушевљено почео причати о томе. „Да хрватски народ крвљу мора добити своjу државу“, да ћемо ми (он с ХДЗ-ом) направити оно што Павелић ниjе успио направити 1941. године, да ће 50% Срба морати спакирати кофере и одселити, а осталих 50% или постати Хрвати или нестати!.  Рекао сам му да jе луд, да се мора лиjечити и од тада прекинуо било какав контакт с њим. А непосредни повод да почнем радити циклус “Вива ла муерте” као одговор Туђману на његов стравични цинизам и бешћутност, био jе jедан његов говор маjкама и удовицама хрватских бранитеља 1993. године, коjима jе посрмтно уручио одликовања уз риjечи да требаjу бити “сретне и пресретне” што су им синови и мужеви погинули за Хрватску!”
(Идентитет бр. 61, 2003, стр. 8-11, разговор Мире Бабић Шувар са Едом Муртићем)

“Хрватска jе риjешила српско питање у Хрватскоj. Ми смо прихватили повратак диjела Срба у Хрватску, како би онемогућили нападе на Хрватску и приговоре како jе Хрватска наставак НДХ и да не жели ни jедног Србина. Риjешили смо српско питање и Срба више неће бити 12% и 6% Југославена колико их jе било. А 3% колико ће их бити, неће више угрожавати хрватску државу” (Ф. Туђман, Беспућа… стр. 164)

„НДХ jе била само пука „квислиншка“ творба и „фашистички злочин“ већ и израз како повиjесних тежњи хрватског народа за своjом самосталном државом, тако и спознаjа међународних чимбеника, а у овом случаjу Владе Хитлерове Њемачке, коjа jе на рушевинама Версаилскога кроjила нови поредак Европе; тих тежњи Хрватске и њених географких граница“ (Др. Туђман на Првоме опћем сабору ХДЗ-а према Данасубр. 477 од 9.04.1991. ст. 32/34, колумна Ж. Крушеља)

„Сви они коjи овдjе фућкаjу и галаме мораjу знати да ће морати ићи из хрватских земаља тамо одакле су и дошли ако не буду поштовали вољу хрватског народа“. (Др ФрањоТуђман на митингу у Пазину, према Данасу бр. 426 од 17.04.1990. ст.32)

„Треба напунити празан Трбух Хрватске. Босна jе умjетна творевина. Вриjеме jе да окупимо Хрвате у максимално могућим границама. Нећемо границе између Хрватске и Херцеговине. Оваква Хрватска држава нема увjета за живот, али Хрватска држава чак са границама Бановине има, а особито са побољшаним границама. Не треба рачунати на БиХ као са нечим што jе од Бога дано и треба да остане“.  (Др Фрањо Туђман новинарки Хени Ерцег, љето 1990.)

„Мене ће повиjест смjестити – бок уз бок – с Францом, као спаситеља западне цивилизациjе! (Др Фрањо Туђман, за Тхе Неw Yорк Тимес у травњу 1998.)

„Један од странаца коjи се бавио идеjом потпоре дисидентима у комунистичким земљама рекао ми jе: „Знате професоре генерале, да нисте Хрват били бисте нобеловац!“ (Др Фрањо Туђман, према Фералу од 31.5.2003.)

„Хрвати су ратнички народ“. (Ударна реченица у брошури др. ФрањеТуђмана „Хрватска ратна и воjна вjештина“, према Фералу од 23.2.2002./36)

„Рата не би било да га Хрватска ниjе жељела. Ми смо проциjенили да само ратом можемо изборити самостаност Хрватске. (Др Фрањо Туђман у говору на Тргу бана Јелачића 24.5.1995.)

НДХ-а jе била и „израз тежњи хрватског народа за властитом државом“. (Др Фрањо Туђман на И. Опћем сабору ХДЗ-а 1990.)

„Никад више 12% Срба. (Фрањо Туђман, предсjедник РХ на отварању ратне школе „Бан Јосип Јелачић“ у Загребу, 15. 12. 1998.)

„Умриjети за Хрватску државу – то jе оно због чега вриjеди живjети“. (Др. ФрањоТуђман, према Фералу од 23.12.2007.)

„Сада морамо осигурати границе Хрватске, те будуће границе хрватске државе у БиХ! То jе посебна повиjесна задаћа хрватске државе, хрватске воjске, нешто што не смиjемо пропустити, jе ли…“ (Др. Фрањо Туђман, воjном врху, транскрипти из 1993. према Фералу од 16.4.2004.)

„Ми смо за то да се кости сваког хрватског човjека нађу у хрватскоj држави“. (Др. Фрањо Туђман, 1996., према Фералу, од 30.4.2004)

„Србе треба снажно ударити да пректично нестану“. (Др. Фрањо Туђман, у Бриjунскоj наредби за операциjу „Олуjа“, транскрипти из Ферала)

„И jош их има, и овдjе код Вас! Од 22 суца у Карловцу има седморо Срба! (Др Фрањо Туђман, предсjедник Р. Хрватске, коловоза 1995. у Карловцу из Влака слободе, Новости 5.03.2011/32. Б. Рашета)

„Срби су неславно нетали из ових краjева као да их никадн иjе ни било. Нису успjели покупити ни своjе прљаве гаће. Нека им jе сретан пут! А они из свиjета коjи нам и данас предбацуjу да палимо српске куће на ослобођеним диjеловима Хрватске, нека се присjете да jе управо библиjско начело, из старог завjета: око за око, зуб за зуб! (Др Фрањо Туђман, након Олуjе, према Ферал Трибунеу од 30.4. и 15.10.2004.)

„Сретан сам да ми жена ниjе ни Српкиња ни Жидовка“. (Др. Фрањо Туђман, на митингу у Дубрави 1989., према Ферал Трибунеу од 5.4.2003. и 25.8.2006. итд.)

„Идемо на Прозор, Ускопље, Бугоjно, Јаjце; ићи на повезивање Кисељака са Бусовачом, као и на заузимање Ускопља због повезаности с Новим Травником, Витезом и Бугоjном“.. (Др. Фрањо Туђман, из стенограма од 5.11.1993.)

„Ја особно нисам имао никаквих илузиjа што се тиче Муслимана у односу на Хрвате, jер знам да су се Хрвати борили три стољећа са Муслиманима, не са Турцима неголи са Муслиманима из Босне и да су они, значи, довели Хрватску на руб пропасти (…) jер та демографска експанзиjа Муслимана jе таква да би нам они угрозили опстоjност хрватске државе више неголи што су jе Срби угрозили у прошлости. (Др Фрањо Туђман, из стенограма о разговорима с челницима Хрватске и Херцег – Босне, према Фералу од 16.4.2004.)

„Постигли смо да немамо само Херцег – Босну, оно што смо имали, имамо значи, међу нама речно, пола Босне, уколико ћемо знати њоме на паметан начин. Читавих тих пола Босне ће гурати у про-хрватском смислу, као што jе то било“. (Др Фрањо Туђман, према Ферал трибунеу од 24.11.1995.)

„Србе у Хрватскоj треба прогласити хрватским грађанима и назвати их „православним Хрватима“. Треба забранити одредницу „православни Србин“. (Фрањо Туђман у вељачи 1990. према тексту на стр. 49 књиге „10 одговора Стjепану Месићу“ коjу jе написало 10 београдских аутора 2008.)

„Драге Хрватице и Хрвати!“ (Уобичаjено одбраћање Ф. Туђмана грађанима Хрватске, посебице у предизборноj кампањи 1990-тих).

„Када ми говоре како интелигенциjа ниjе на нашоj страни, увиjек питам: коjа интелигенциjа? То jе пар шкрибената, коjе се од памтивиjека, од библиjких времена, називала фаризеjима…“  (Др. Фрањо Туђман, у неком од наступа 1995., према Фералу од 11.5.2002.)

„То су идеолоузи jуго-комунистичког режима, дjеца официра ЈНА и потомци мjешаних бракова.“(Др Фрањо Туђман, у липњу 1996., за Лондоснки Финанциал Тимес, према Фералу од 23.2.2002. стр. 36.)

„Што значи да опорба у Загребу има 60 посто гласова? То jе као да вам jедан сељак каже да има у свом двору 60 комада живине. да ли jе то прашчад или телад? Да ли су то кокоши или гуске? Да ли jе то стока крупног или ситног зуба? Гдjе ће сваки разборит сељак и човjек знати да насупрот таквом jату jедан, а поготово jедан пар расних коња или расних крава, више вриjеди него читаво такво jато“. (Ф. Туђман, пр. Р. Хрватске, на сjедници Главног одбора ХДЗ-е у вељачи 1996., Ферал од 26.10.2007., ст. 47., те од 31.5.2003. ст. 16-17)

„Не смиjемо допустити нове заблуде и нова лутања, што би Стипица Радић рекао, да одлазе као гуске у маглу. А данас има тих гусака коjе иду за великим идеjама и интеграциjама, jер су им премали оквири наше државе и нашег народа“. (Др Фрањо Туђман, тиjеком 1998. према Фералу од 30.4.2004)

„С хрватском државом и слободом jош увиjек се ниjе сродило 15 посто пучанства, неки због подриjетла, а неки због повезаности с комунизмом. Таквих има претежно међу интелигенциjом коjу jе jош Стипица Радић називао „поквареном господом“. (Др Фрањо Туђман, предсjедник Р. Хрватске, руjна 1998., према Фералу од 11.5.2002.)

„Нећемо допустити онима коjи се вежу и са црним врагом против хрватске слободе и хрватске независности, не само црним, него и зеленим и жутим враговима, не само повезуjу него им се и нуде, не само да им се нуде, него им се и подаjу за Јудине шкуде“. (Др Фрањо Туђман, у говору 1996., према Фералу од 30.4.2004.)

„Свети оче, ми и даље остаjемо ваше предзиђе, antemurale christianitatis !“ (Фрањо Туђман на испраћаjу папе приjе његовог усласка у зракоплов, према Фералу од 8.4.2005., ст. 48.)

„Видите ли нашу младеж, наше стотине тисућа драговољаца, народ коjи то има не смиjе страховати за своjу будућност. (Фрањо др Туђман, у неком од ратних говора)

„У овом рату изгубила jе мужа и дом, али jе добила Хрватску и слободу“. (Фрањо Туђман говорећи на скупу у Конвалима о jедном жени као жртви рата, према Фералу од 23. вељаче 202., стр. 36.)

„Ја се с Милошевићем могу све договорити. Он jе разуман политичар“. (Др Фрањо Туђман, новинарки Хени Ерцег, Ферал од 1.11.2003. ст. 9 и од 7.7.2001.)

„Не треба рачунати с БиХ као с нечим богом даним… Један дио, значи, Србиjи, jедан дио Хрватскоj, а може остати и муслиманска државица у средини, она повjесна земљица Босна… „(Фрањо др Туђман, предсjедник Р. Хрватске, према Фералу од 9.4.2004. стр. 3)

„Признам да jе и до 1991. било ексцеса с наше стране попут паљења и минирања српских кућа, да се догодило понеко убоjство, да jе нетко и приjе времена морао побjећи из Хрватске; међутим Срби су с тим морали рачунати. Поносан сам на све што смо урадили“. (Др. Фрањо Туђман у jедном од говора на Тргу бана Јелачића у Загребу током рата)

„А што се тиче рушења споменик и уклањања спомен обиљежjа, то jе само геста коjом jе хрватски народ изразио своj раскид с прошлошћу. (Др. Фрањо Туђман, предсj. Хрватске, у изjави за медиjе током рата)

„Нема више оних коjи би будућност Хрватске угрожавали у хрватском националном тиjелу, то се и не може изразити никаквим новцем неголи управо тиме, да jе овим кораком (Олуjом) будућност хрватског народа, сувремене и независне хрватске државе jеданом за вазда осигурана за будућа стољећа и милениjе“. (Др. Фрањо  Туђман, 26.8.1996. из „Влака слободе“)

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ПОРТАЛ „Форум“ СРПСКОГ НАРОДНОГ ФОРУМА ПИШЕ ПРОФ. ДР. СВЕТОЗАР ЛИВАДА

Извор: СРПСКИ НАРОДНИ ФОРУМ

 

Везане виjести:

Фељтон Светозара Ливаде (1): Доживотни сам пациjент геноцида…

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top