fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Evropska tragedija i istorijske pouke

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/vojska-kolona.jpg

U Beogradu danas počinje dvodnevna međunarodna konferencija, posvećena Prvom svetskom ratu, za koju je predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić ocenio da je dobro što se održava u Srbiji u vreme kada ima pokušaja revizije istorije Velikog rata.

 

„Ovo će biti međunarodna konferencija na kojoj ćemo prvog dana govoriti o Prvom svetskom ratu od 1914, o geopolitičkoj situaciji u svetu te godine, i kako je došlo do tog sukoba“, rekao je Tanjugu Jeremić, čiji CIRSD je organizator skupa – „Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke“.

Tema drugog dana konferencije biće, prema njegovim rečima, 2014. godina, današnja krizna žarišta i pokušaji da se izvuku istorijske pouke iz događaja pre 100 godina.

„Kada budemo pričali o istoriji, treba imati u vidu da je Prvi svetski rat izuzetno značajan za istoriju ove zemlje i naroda. To je, rekao bih, jedan od najsvetlijih trenutaka naše istorije“, ocenio je Jeremić.

On je podsetio da je Srbija u borbi za slobodu, ne samo svog, već i drugih naroda, izgubila skoro četvrtinu stanovništva.

„Važno je da u ovom vremenu, u kome ima dosta pokušaja da se izvrši neka vrsta revizije istorije Prvog svetskog rata, dovedemo u Beograd izuzetnio stručne, ugledne, pozvane ljude da o tome razgovaraju ne bi li se obasjalo svetlo na prave događaje koji su doveli do tog sukoba“, kazao je Jeremić.

Među najavljenim govornicima su, osim Jeremića, generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer, profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks, doskorašnji premijer Australije Kevin Rad, bivši šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz, zatim osnivač i vlasnik „Stratfora“ Džordž Fridman.

Od svetski poznatih istoričara, govoriće Kristofer Klark, Hartmut fon Štandman, koji je prvi izradio tezu o nemačkoj odgovornosti za Prvi svetski rat, potom istoričarka i unuka Nikite Hruščova, Nina Hruščova, kao i istoričari iz Italije, Rusije i drugih delova Evrope i sveta.

Govoreći o drugom delu konferencije, na kojem će tema biti aktuelna žarišta, bivši šef srpske diplomatije ocenio je da je važno što se to dešava u Beogradu.

„Mi nismo mnogo vremena proveli gledajući na neke druge tačke sveta. Bili smo u poslednje vreme najviše koncentrisani na region, okruženje, Evropu, što je normalno jer tu i pripadamo“, rekao je on.

Jeremić je istakao da se izuzetno značajni događaji u ovom trenutku dešavaju širom sveta, koji je globalizovan, međuzavisan i povezan.

„Sve što se dešava bilo gde u svetu ima uticaja i na sve druge, uključujući i nas. Zato je dobro da pokušamo da razumemo šta se dešava u svetu ne bismo li prema tome umeli da se postavimo i zaštitimo svoje interese u turbulentnom vremenu koje je pred nama“, zaključio je Jeremić.

 

Izvor: BN Televizija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: