Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Evropljani “Loru” guraju u zaborav

Izveštaj eksperata EU zaobišao ratne zločine nad Crnogorcima u Hrvatskoj i BiH. Prof. Radan Nikolić: Da nije tako, Hrvatska ne bi postala članica Evropske unije

Lora

Lora

PODGORICA – Izveštaj eksperata Evropske unije o postupanju crnogorskog tužilaštva i sudova u slučajevima ratnog zločina odnosi se isključivo na ratne zločine koje su u slučajevima “Morinj”, “Bukovica” i “Kaluđerski laz” i “deportacije”, navodno, počinili crnogorski državljani, a nijednim slovom se ne dotiče zločina počinjenih 90-ih godina nad crnogorskim državljanima, vojnicima i civilima u Hrvatskoj i BiH. Rekao bih da upravo eksperti EU te zločine stavljaju pod tepih, jer da nije tako Hrvatska sa ogromnim brojem neistraženih i nesankcionisanih ratnih zločina ne bi bila članica EU.

Ovo u razgovoru za “Novosti” kaže prof. Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore, nakon što je obelodanjen izveštaj eksperta EU Mauricija Salustre, koji je procenjivao kako se Crna Gora bavi ratnim zločinima, a da ona nije uložila napor u istrazi.

– Zastrašujuće je da u 21. veku eksperti EU diskriminišu žrtve ratnih zločina. To neumoljivo potvrđuje činjenica da zbog nečinjenja crnogorskog tužilaštva i eksperata EU i jednostranih izveštaja NVO iz Crne Gore koje se finansiraju iz evropskih fondova, istraga ratnih zločina počinjenih devedesetih godina nad crnogorskim državljanima u Hrvatskoj i BiH, ni posle više od dve decenije nije krenula s mrtve tačke.

Nikolić podseća i na to da je sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, koji su 2006. potpisali bivši glavni i vrhovni državni tužioci Hrvatske i Crne Gore Mladen Bajić i Vesna Medenica, najviše štete naneo upravo Crnogorcima. Tim dokumentom nisu obuhvaćeni zločini koje su Hrvati počinili nad Crnogorcima na području Hrvatske, već isključivo počinjeni nad državljanima Hrvatske, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore.

Zbog toga, i posle 22 godine od monstruoznih zločina nad rezervistima bivše JNA iz Nikšićko-šavničke grupe u vojno-istražnom centru “Lora” kod Splita i Tomislavgradu (Duvnu), dželati izmiču pravdi. U Udruženju boraca ratova od 1990. Crne Gore ne kriju ogorčenje, ali se potajno nadaju da će novi VDT pokrenuti s mrtve tačke rasvetljavanje zločina u “Lori”.

ŽRTVE SKRIVANE I PREMEŠTANE

Nikolić podseća da je po zarobljavanju vojnika iz Nikšića i Šavnika u Hercegovini, koja je bila pod kontrolom hrvatskih oružanih formacija, u aprilu i maju 1992. nad njima izvršen ratni zločin. Ljudi su zverski mučeni i ubijani.

– Posmrtni ostaci za 12 naših saboraca, koji su skrivani i više puta premeštani, pronađeni su na teritoriji BiH od 1993. do 2006. Luka Adžić je posredstvom Međunarodnog Crvenog krsta razmenjen 6. avgusta 1992. kod Nemetina, ali u takvom psihofizičkom stanju da je posle pola godine preminuo u rodnom Nikšiću. Posmrtni ostaci Miloša Perunovića još nisu pronađeni – kaže Nikolić.
Piše: V. Kadić

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

ODGOĐENO PRIPREMNO ROČIŠTE U PROCESU “LORA 2 

POČINjE SUĐENjE ZA ”LORU 2” – Jadovno 1941.

neprimjerno da srpska djeca ljetuju na mjestu  – Jadovno 1941.

ZLOČIN U LORI RAK-RANA MLADENA BAJIĆA – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: