Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Evo zašto i danas u Hrvatskoj Srbi prelaze u katoličanstvo!

Datum objave: utorak, 21 oktobra, 2014
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Vukovar_cirilicne_table.jpg

Prognanim Srbima i drugim oštećenim građanima Hrvatska još nije vratila oduzeta imovinska, stečena i statusna prava: 800.000 katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta, 30.000 stanova sa stanarskim pravom, 10.000 kuća koje su oduzete na osnovu falsifikovanih ugovora o razmeni, 50.000 zaostalih a neisplaćenih penzija, oko 8.000 nerešenih zahteva za obnovu porušenih kuća, dinarsku i deviznu štednju, nije isplatila naknadu za neučestvovanje u procesu privatizacije, pokretnu imovinu, desetinama hiljadama prognanih Srba nije priznala deo radnog staža koji su stekli do početka rata, kao i staž ostvaren za vreme rata.

Nije omogućila ni naknadu štete za srušenih više od 10.000 kuća i privrednih objekata u terorističkim akcijama izvan područja ratnih delovanja, desetinama hiljada prognanih Srba nije omogućen prijem u hrvatsko državljanstvo, jer su rođeni u Srbiji ili BiH, iako su do početka rata godinama i decenijama živeli u SR Hrvatskoj. Hrvatska nije ekshumirala i identifikovala posmrtne ostatke Srba od kojih se 280 nalazi na poznatim grobnim mestima. Nije obezbedila obeležavanje mesta stradanja Srba putem spomen ploča i spomenika, nije obnovila više od 3.000 srušenih spomenika iz NOB-a, nije obnovila 87 porušenih i 195 oštećenih pravoslavnih crkava, nije prestala sa hapšenjima Srba u svrhu zastrašivanja i odvraćanja od povratka i slobode kretanja, nije procesuirala nalogodavce i izvršioce za brojne zločine nad Srbima za vreme i posle hrvatskih vojnih akcija i u nizu hrvatskih gradova.

Glavni problem Srba koji žive u Hrvatskoj jeste diskriminacija u postupanju državnih organa i u delu zakonodavstva. Srbi se veoma teško zapošljavaju u državnoj upravi, policiji, pravosuđu, javnim preduzećima, prosveti, zdravstvu i centrima za socijalni rad. Poseban problem je nerazvijenost krajiškog područja gde je nezaposlenost Srba između 50 i 80 odsto jer Hrvatska ne pokazuje spremnost da obnovi infrastrukturu i pokrene razvojne projekte. Vlast toleriše govor mržnje u medijima, na koncertima popularne muzike, na utakmicama, dok se na fasadama zgrada još uvek mogu pročitati  poruke „Ubij Srbina“ ili „Srbe na vrbe“ i sl. Hrvatska nije spremna da Srbima, bivšim nosiocima stanarskog prava, koji su dobili stanove kroz tzv. program stambenog zbrinjavanja, omogući istu otkupnu cenu koja je važila za Hrvate devedesetih godina.

Ipak, najveći problem predstavlja proces asimilacije Srba koji je snažno počeo devedesetih godina i traje do danas. Upokojeni mitropolit zagrebačkoljubljanski Jovan je 2006. godine uputio pismo Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje. Jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić javno je 2003. godine rekao da je od 1991. do 2003. samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovesti prevedeno u katoličanstvo. Pojedini pravoslavni parosi ističu da su im se masovno obraćali roditelji sa zahtevima da deci izdaju potvrde da su krštena. S tim papirima idu kod župnika i daju mu saglasnost da su njihova deca dobrovoljno prešla u katoličanstvo. Najčešći razlog da Srbi prelaze u katoličanstvo jeste strah da ne izgube posao, a decu upisuju na katoličku veronauku da ne bi imala problema u školi jer je u javnom i svakodnevnom životu i dalje dominantan stav da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve.

Piše: Miodrag Linta

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

HRVATSKA NA TEKOVINAMA NDH (1) – Jadovno 1941.

STOP HRVATIZACIJI SRPSKIH INSTITUCIJA – Jadovno 1941.

Hrvati opet muče srpske izbeglice – Jadovno 1941.

linta: potjernice siju strah i onemogućavaju povratak
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top