Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

EULEKS INTENZIVIRA ISTRAGU O RATNIM ZLOČINIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/pristina1.jpg

PRIŠTINA, /SRNA/ – Euleks privodi k aju istrage o odgovornosti
dvojice čelnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, a sada visokih funkcionera privremenih kosovskih institucija, za zločine nad Srbima i nealbancima na području Drenice od jeseni 1998. godine do 11. juna 1999. godine, potvrdili su Srni visoki
zvaničnici Euleksa, koji su željeli da ostanu anonimni.Izvori Srne naglašavaju da je riječ o bivšim oficirima OVK, odgovornim za operativnu zonu Drenica – područje od Kosova
Polja na istoku do Kosovske Mitrovice i Istoka na zapadu Kosova, te do Kline i Orahovca
na jugu. Jedan od njih je sada član Kosovskih bezbjednosnih snaga, dok je drugi aktivno
političko lice.

“Identitet osumnjičenih se čuva, jer je riječ o visokim funkcionerima sadašnjih kosovskih vlasti”, tvrde sagovornici Srne.

Navode da postoje sumnje i značajan broj dokaza da su njih dvojica po komandnoj odgovornosti i lično odgovorni za nestanak i ubistvo više desetina Srba i nealbanaca.

Dokazi su prikupljani i u periodu Unmik administracije, ali je istraga intenzivirana u posljednje dvije godine.

“Istragom su obuhvaćeni slučajevi Volujak, Belaćevac i posebno zločini počinjeni u selima u okruženju Orahovca i Kline”, kažu sagovornici Srne, koji su uvjereni da će prvi predmeti biti otvoreni za mjesec do dva.

Prema istim izvorima Srne, Euleks trenutno ima 612 aktivnih predmeta o ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji.

Predmeti se odnose na nestanak i ubistvo 1.781 lica, koja se još vode na spiskovima nestalih, i za ubistvo 230 lica čiji su posmrtni ostaci već predati porodicama.

Sagovornici Srne tvrde da će se Euleks u narednom periodu fokusirati na istragu ratnih zločina i da će u tom kontekstu biti razmijenjene dodatne informacije sa ministarstvima unutrašnjih poslova zemalja u okruženju.

“Istrage o odgovornosti dva bivša komandanta OVK za područje Drenice uveliko zavisi od rezultata pretrage lokacije masovne grobnice u selu Žilivode kod Obilića”, tvrde sagovornici Srne, koji navode da postoji sumnja da je požar koji je prije nekoliko dana zahvatio lokaciju Žilivoda podmetnut.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: