fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji: svedočanstvo o stradanju Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda od 1945. do 2005. godine

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/etnicko-ciscenje.jpg

Protojerej-stavrofor dr Savo B. Jović već više od 20 godina objavljuje knjige, istražuje i otvoreno piše o stradanju Srpske Crkve, sveštenstva i srpskoga naroda.

Sabravši sva dotadašnja istraživanja, sa filosofskom distanciranošću (i pored autorovog ličnog iskustva – višegodišnjeg robijanja u posleratnom, komunističkom režimu), i na osnovu izvorišnih, autentičnih dokumenata, u štampi se, pre nekoliko godina, pojavilo njegovo delo pod naslovom Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji: svedočanstvo o stradanju Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda od 1945. do 2005. godine.

 

„Ovom knjigom sam pokušao, da kroz izveštaje nadležnih eparhijskih arhijereja Eparhije raško-prizrenske, kao i drugih lica koja su u njoj boravila ukažem kako su iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije bila posledica nasilja od strane tamošnjih Albanaca nad njima. Na stranicama koje slede su pretnje, fizički napadi, zlostavljanja, ubistva, silovanja, otimanja imovine, provale, rušenja i obesvećivanja hramova, a u sredstvima informisanja sem slavopojki o bratstvu i jedinstvu, nema ni pomena o zlu kroz koje je prolazio srpski narod“ – zapisao je u uvodnom slovu autor, pripremajući tako čitaoca na surovost prikazanog življenja u narativnoj prozi koja sledi. Javnost je nekako morala biti obaveštena. Uprkos nastojanjima OZNE (koja je npr. samo u oktobru 1947. zaplenila sve spise Arhijerejskog namesnika gnjilanskog sa podacima o stradanju za vreme 2. sv. rata), istina o stradanju Srpske Pravoslavne Crkve i njene pastve je morala kad-tad izaći na videlo, a to je palo u zadatak Svedočanstvu.

Odmah po predstavljanju srpskoj čitalačkoj publici ova tragična i gorka istorija prevedena je na engleski jezik – englesko izdanje je štampano 2007. godine (Savo B. Jović, Ethnic cleansing and cultural genocide on Kosovo and Metohija: testimony to the suffering of the Serbian Orthodox Church and Serbian people from 1945 to 2005, Belgrade : The Holy Synod of Bishops of The Serbian Orthodox Church, 2007).

Golgotsko zborenje o stradanju srpskog naroda i njegove Crkve na Kosmetu obiluje relevantnom građom – svaki podatak, svako poglavlje je istorijski dokumentovano i potkrepljeno spasenim i sačuvanim dokazima iz arhive Sv. Arh. Sinoda SPC, te tako, gotovo matematičkom preciznošću, svedoči o genocidu nad Srbima u šezdesetogodišnjem posleratnom periodu – od 1945. do 2005. godine.

Za knjigu Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i MetohijiMitropolit Amfilohije, koji je napisao predgovor, kaže: „Cilj svjedočanstva ove knjige jeste da budu budilnik nasiljem pomračenih savjesti moćnika ovoga svijeta, ne bi li konačno sudili i presudili o Kosovu i Metohiji… saglasno Božijoj nepodmitljivoj pravdi i istinskoj čovječnosti.“

Ovu čemernu istoriju stradanja našeg naroda na ruski jezik preveo je g. Ilija Čislov, inače glavni urednik izdanja Sabranih dela Sv. Vl. Nikolaja Velimirovića na ruskom jeziku. Prevodilac je autor i pogovora ruskom izdanju ove knjige. Kako Čislov kaže – ruskom čitaocu je kroz ovu knjigu ponuđeno svedočanstvo o Golgoti srpskog naroda na KiM – iz pera autora koji je bivši zatočenik titoističkog režima, a sada glavni sekretar Sv. Arh. Sinoda SPC.

Autor, protojerej-stavrofor dr Savo B. Jović je rođen 1954. u Milinom Selu u BiH. Bogosloviju Sv. Arsenija završio je u Sremskim Karlovcima, diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sv. Vasilije Ostroški“ u Foči, a doktorirao na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Do sada je objavio osam knjiga: Anđeli zverinje kućeZapisi iz zeničke tamniceKroz bosanski oganjSvitanje u predvečerjeUtamničena crkva,Hristov Svetosavac Mihajlo PupinSv. Ispovednik Varnava Episkop Hvostanski i Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji.

 

Piše: Snežana Krupniković

Izvor: SPC

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: