fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Eparhija Raško-prizrenska: Sumnjive aktivnosti humanitarne organizacije „28. jun“

Eparhija je sveštenstvu i monaštvu zabranila svaki kontakt sa ovom organizacijom i apeluje na vernike da budu oprezni na moguće zloupotrebe finansijske prirode

Izvor: Eparhija raško-prizrenska
Izvor: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija Raško-prizrenska danas je po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa Teodosija objavila saopštenje za javnost povodom aktivnosti organizacije „28. jun” koja se u javnosti predstavlja kao bezmalo najaktivnija humanitarna organizacija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i aktivni borac za prava Srba na ovim prostorima. Na osnovu prikupljenih informacija postoje više nego očigledne indikacije o mogućim zloupotrebama koje ova organizacija vrši pokrivajući netransparentno prikupljanje sredstava za Srbe medijskom kampanjom preko društvenih mreža, iako nikada nisu sarađivali sa Eparhijom Raško-prizrenskom i rade potpuno bez blagoslova Crkve, za razliku od brojnih proverenih i iskreno angažovanih humanitarnih organizacija za pomoć našem narodu. Eparhija je sveštenstvu i monaštvu zabranila svaki kontakt sa ovom organizacijom i apeluje na vernike da budu oprezni na moguće zloupotrebe finansijske prirode.

SAOPŠTENjE

S obzirom da humanitarna organizacija „28. juni” koja je registrovana u Beogradu (pri opštini Savski Venac) često objavljuje preko društvenih mreža i medija da obezbeđuje veliku humanitarnu pomoć za Kosovo i Metohiju i da sarađuje sa našom Crkvom na ovom prostoru smatramo za potrebno da obavestimo javnost o sledećem:

Humanitarna organizacija „28. jun” nikada nije uspostavila zvaničan kontakt sa Eparhijom raško-prizrenskom, niti je obezbeđivala pomoć za naše manastire i parohije preko naših sveštenika sa blagoslovom Episkopa. Sve vesti o saradnji sa našom Crkvom na Kosovu i Metohiji su jednostavno izmišljene, što za posledicu može da ima manipulaciju javnošću.

U svom najnovijem saopštenju od 12. februara, pomenuta organizacija se između ostalih aktivnosti hvali posetama i „donacijama” manastirima Sv. Arhangela kod Prizrena i Devinoj vodi kod Zvečana. Prema do sada prikupljenim podacima, nijedan manastir nije ništa ni tražio ni dobio od organizacije „28. jun” i pokušaj da se jedna manja donacija jedne vernice iz inostranstva manastiru Devina voda proglasi kao dar „28. juna” u javnosti i tim povodom pokrene šira akcija skupljanja novca za ovaj manastir, predstavlja grub primer zloupotrebe „28. juna”, što može predstavljati i indiciju da je ovaj pokret prikupljao sredstva za koja nema pokrića gde se koriste, a sve pod vidom tobožnje pomoći našim manastirima. Fotografisanja pripadnika 28. juna u nekim od naših manastira ili pred našim svetinjama nisu su ništa drugo nego nepošteni načini da se stvori utisak da organizacija radi uz blagoslov Eparhije Raško-prizrenske i da im treba verovati i davati novac za pomoć Kosovu. Nakon pojavljivanja tih fotografija na društvenim mrežama i u medijima uz tekstove o navodnoj ogromnoj pomoći našim manastirima, svi naši manastiri i parohije su upozoreni da izbegavaju svaki kontakt sa licima koja na bilo koji način rade ili sarađuju sa ovom organizacijom.

Izvor: 28jun.rs
Izvor: 28jun.rs

Još jedna neistinita informacija koju je plasirala organizacija „28. jun” dogodila se i krajem 2018. godine. Naime, šleper humanitarne pomoći koji je prema saopštenjima više medija 29. decembra 2018. god. navodno stigao preko ove organizacije za narodne kuhinje i obdanište Đurđevak, zapravo je stigao u organizaciji Mitropolije Crnogorsko-primorske i organizacije Čovekoljublje SPC. Istina je da je samo jedan manji deo robe u poslednjem trenutku priključen ovoj humanitarnoj pošiljci od strane organizacije „28. jun”, koja se u medijima predstavila praktično kao glavni organizator ove akcije. U više medija preneseno je da je organizacija „28. jun” sebe kroz ovu akciju promovisala kao „prvu humanitarnu organizaciju iz centralne Srbije koja dostavlja pomoć srpskim enklavama na Kosovu” (Večernje novosti 29. decembar), dok je sama organizacija poslala saopštenje da je „hitnom dostavom hrane probila blokadu uvoza srpskih proizvoda”. Ova informacija nije tačna jer humanitarna pomoć drugih organizacija koji rade preko naše Eparhije redovno i nesmetano i pored uvedenih taksi dolazi iz centralne Srbije i Crne Gore.

Eparhiju Raško-prizrensku više naših sveštenika i vernika obavestilo je sa zabrinutošću o izjavama za medije organizacije „28. jun” koja u svojim mejl-porukama i na društvenim mrežama saopštava o navodno ogromnoj pomoći koja se već godinama navodno obezbeđuje za Srbe na Kosovu i Metohiji, iako se prema našim do sada sakupljenim saznanjima te vesti ničim ne mogu potkrepiti osim fotografijama koje se kače na društvene mreže, sa ponekim paketom ili robom na koju je prikačen logo 28. juna. Ako je neke manje pomoći i bilo, ona je rađena bez blagoslova i znanja Eparhije i, verovatno, u cilju predstavljanja ove organizacije kao neprikosnovenog dušebrižnika Srba na Kosovu i Metohiji. U protivnom, ova bi organizacija radila transparentno i s blagoslovom Eparhije kao i druge humanitarne organizacije koje pomažu naš verni narod i svetinje.

Imajući u vidu da nam je na moguće nepravilnosti u radu ove organizacije ukazivano od strane drugih proverenih humanitarnih organizacija sa kojima naša Eparhija sarađuje, kao i od donatora iz Eparhije Australijsko-novozelandske i Istočno-američke, zatražili smo od naših nadležnih sveštenika da nam redovno dostavljaju sve informacije o eventualnim novim aktivnostima ove organizacije na prostoru naše Kosova i Metohije, kako bi se one proverile sa izjavama koje „28. jun” plasira u medijima. Stoga i svim vernicima naše Eparhije preporučujemo veliki oprez u radu sa pomenutom organizacijom zbog više osnovanih sumnji o mogućim zloupotrebama.

Aktivnosti organizacije “28. jun” o izvesnoj peticiji za zaštitu Srba na KiM i zaštiti naše baštine apsolutno su nepoznate našoj Eparhiji i nisu rađene sa blagoslovom ni Episkopa, a koliko nam je poznato, ni Sv. Arhijerejskog Sinoda. Duboko smo zabrinuti da je reč o stvaranju virtuelne slike o navodnom patriotskom kredibilitetu „28. juna”, o čemu konačnu reč prepuštamo državnim organima koji bi trebalo da provere rad ove organizacije, u cilju provere njihovih navoda i u cilju otklanjanja svake mogućnosti zloupotrebe bilo koje vrste, do koje bi moglo da dođe na temelju lažno stvorene slike o bliskoj saradnji između Eparhije Raško – prizrenske i te organizacije.

Koristimo ovu priliku da izrazimo posebnu blagodarnost Eparhijama naše Crkve koje redovno šalju pomoć sa blagoslovom nadležnih Arhijereja, Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije kao i humanitarnim organizacijama: Srbi za Srbe, Solidarnost za Kosovo Arno Gujona, Dečanski humanitarni fond o. Nektarija Serfesa iz SAD, IOCC, Mladi za Kosmet iz Podgorice i drugim organizacijama, koje već godinama rade sa našim arhijerejskim blagoslovom i aktivno pomažu našem vernom narodu na Kosovu i Metohiji.

Dato u kancelariji Eparhije Raško-prizrenske
Prizren-Gračanica, 14. februar 2018. godine

Izvor: Stanje stvari (Sajt Eparhije raško-prizrenske)

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: