Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ekshumacija u Vrbovljanima obavljena u strogoj tajnosti

Bljesak
Bljesak

Ekshumacija posmrtnih ostataka srpskih žrtava nastradalih u akciji Hrvatske vojske i policije “Bljesak” na mjesnom groblju u Vrbovljanima u zapadnoj Slavoniji obavljena je ovih dana u strogoj tajnosti, bez prisustva novinara, jer hrvatske vlasti na taj način žele da prikriju razmjere počinjenog zločina nad Srbima i izbjegnu procesuiranje odgovornih, saznaje Srna.

“Hrvatske vlasti zabranile su novinarima pristup groblju u Vrbovljanima gdje je obavljena ekshumacija, kako se ne bi puno dizala medijska prašina o ovom slučaju, dok hrvatski mediji ionako nisu iskazali interes da izvještavaju o zločinima koje je počinila Hrvatska vojska nad Srbima u operaciji `Bljesak`”, rekao je Srni izvor koji je dobro upućen u čitav ovaj slučaj.

Jedan od preživjelih učesnika kolone srpskih izbjeglica koja se 1. maja 1995. godine kretala iz pravca Okučana prema mostu na rijeci Savi u Republici Srpskoj /RS/ rekao je Srni da je u hrvatskom selu Novi Varoš tada jasno vidio veliki broj srpskih leševa, koje su Hrvati najvećim dijelom pokupili i sahranili u grupnu grobnicu u Vrbovljanima.

Bivši visoki oficir UN general Rej Krab sa kojim je bio i novinar Bi-Bi-Si-ja Malkolm Brabant u svom izvještaju UN prilikom obilaska područja Novi Varoš u maju 1995. godine, navodi da ovo selo izgleda kao “minijaturna verzija puta za Basru poslije savezničkog napada na iračku armiju”.

“Mnoštvo olupina nalazi se duž puta. To je vrlo tužno mjesto. Vidljivi su tragovi paničnog pokušaja ljudi da pobjegnu. Nema, međutim, pouzdanih dokaza o broju ubijenih”, navodi se u izvještaju ovog bivšeg zvaničnika UN.

U Vrbovljanima kod Okučana, prema zvaničnom spisku nestalih i protokolu koje je 1996. godine Hrvatska dostavila Srbiji, sahranjeni su posmrtni ostaci 52 srpske žrtave stradale u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak” 1995. godine.

Za 16 stradalih, od ukupnog broja, dostavljena su imena, dok su ostali sahranjeni pod oznakom NN /nepoznati.

Na evidenciji “Veritasa” nalaze se imena 283 Srba poginulih i nestalih u operaciji “Bljesak”, od kojih je 57 žena i devetoro djece do 14 godina. Hrvati su pokupili i pokopali 168 ubijenih Srba, najviše pod oznakom nepoznat, od kojih su tokom 2010. godine ekshumirali posmrtne ostatke 52 lica – 28 iz Medara i 34 iz Okučana.

Na mjesnom groblju Vrbovljani, u zapadnoj Slavoniji u Hrvatskoj, ekshumirano je 48 posmrtnih ostataka srpskih žrtava nastradalih u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”.

Ekshumacija na ovom groblju trajala je osam radnih dana, a sa posmrtnih ostataka su uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopštila je danas Komisija za nestala lica Srbije.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje će se obaviti njihova identifikacija.

Ekshumaciju su vršili nadležni organi Hrvatske. Time se nastavlja proces ekshumacija grobnica u kojima su pokopane žrtave stradale u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: