Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Džud Romano srušio princip komandne odgovornosti

Datum objave: četvrtak, 26 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sud_bih_tas.jpg

Međunarodni tužilac Džud Romano srušio je princip komandne odgovornosti na kojem počivaju gotovo sve dosadašnje presude i način rada Haškog tribunala, time što je obustavio istragu protiv Ejupa Ganića i još 13 osumnjičenih za organizovanje masakra nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godinem, piše “Pres”.

Profesor međunarodnog javnog prava Vitomir Popović izjavio je da je ključna dilema to što je Romano oslobodio Ganića i ostale komandne odgovornosti i svu krivicu prebacio na ubice, baš kao da su te osobe djelovale izvan bilo kakvog lanca komandovanja.

“Ključni problem za obustavljanje istrage je u tome što ona nema veze s tim da li je konvoj JNA bilo legitimna meta ili ne. Osnovno pitanje je komandna odgovornost, koja po brojnim video-snimcima i drugim dokazima u ovom slučaju pripada Ganiću, jer je izjavio da `preuzima kolonu`, iz čega je jasno da on rukovodi operacijom”, istakao je Popović.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović rekao je da u pravnom smislu kolona JNA nije bila zakonita vojna meta i da je to pokušaj skretanja pažnje sa Ganićeve komandne odgovornosti, odnosno pokušaj individualizacije zločina i prebacivanje krivice na puke izvršioce.

Prema njegovim riječima, kolona nije imala borbeni raspored i bila je izmiješana sa vozilima UN, pošto se radilo o povlačenju koje je unaprijed dogovoreno sa UN.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je obustavilo istragu u slučaju ”Dobrovoljačka” protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. “zbog toga što ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično djelo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu”.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top