Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DžUD ROMANO OPSTRUISAO PODIZANjE OPTUŽNICE

Datum objave: sreda, 15 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

srna2.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Međunarodni tužilac Džud Romano opstruisao je podizanje optužnice protiv odgovornih za zločine počinjene nad srpskim civilima u logoru “Dretelj” kod Čapljine 1992. godine uprkos brojnim dokazima, izjavio je Srni šef Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

Tuševljak je rekao da postoje jasni dokazi ko su izvršioci i naredbodavci svih krivičnih djela počinjenih u Dretelju kroz koji su prošle stotine logoraša srpske nacionalnosti, a više od 70 žena je silovano.

“Evidentno je da je postupajući tužilac u predmetu `Dretelj` Džud Romano vršio opstrukciju, jer nikada nije podigao optužnicu niti pritvorio lica osumnjičena za zločine nad Srbima u tom logoru”, kaže Tuševljak.

Tuševljak je podsjetio da su Mirsad Repak i Ahmet Makitan pravosnažno osuđeni u Norveškoj i Švedskoj zbog zločina nad Srbima u Dretelju i nalaze se na izdržavanju zatvorske kazne.

On je rekao da postupajući tužilac nikada nije podigao optužnicu niti pritvorio osumnjičene za zločine uprkos činjenici da je pravosuđe Norveške i Švedske ustupilo sve dokaze do kojih je došlo u ovom predmetu, dok je MUP RS, osim izvještaja podnesenom nadležnom Tužilaštvu, dostavio niz novih dopuna i dokaza i pružio usluge tužiocu i Tužilaštvu BiH u ovom predmetu.

Prema Tuševljakovim riječima, ne čudi da Romano, koji je obustavio istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, nije završio ni druge istrage u predmetima ratnog zločina u kojima su oštećeni Srbi.

“Nama je poznato da je jedan od Romanovih saradnika još prije godinu dana napravio prijedlog optužnice za predmet `Dretelj` i odredio koja su lica odgovorna i treba da završe u pritvoru jer je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu počinjenom od pripadnika muslimansko-hrvatskog naroda sa tog područja, a koji su bili zaduženi za taj logor”, zaključio je Tuševljak.

Vrhovni sud Norveške prošle godine osudio je Mirsada Repaka, porijeklom iz BiH, na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u logoru “Dretelj” kod Čapljine, koje je počinio 1992. godine kao pripadnik HOS-a.

Prošle godine sud u Švedskoj osudio je Ahmeta Makitana na pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u zatvoru “Dretelj”, gde je bio čuvar tokom rata u BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Tužilaštvu 2005. godine izvještaj za počinjene ratne zločine nad Srbima u logoru “Dretelj” protiv 42 lica, koji je iste godine dopunjen protiv još 27 lica.

Za zločine nad Srbima na području Dretelja, Imotskog i Ljubuškog, MUP Srpske je krajem 2005. godine podnio dva izvještaja – jedan protiv 47, a drugi protiv 43 lica.

Jedinice HOS-a koristile su 1992. godine bivšu kasarnu JNA “Dretelj” kao svoju kasarnu i zatvor za srpske ratne zarobljenike. Poslije ubistva komandanta HOS-a Hercegovine Blaža Kraljevića, srpski zarobljenici iz Dretelja predati su HVO-u.

Dretelj su nakon raspada HOS u Hercegovini krajem 1992. godine preuzele vlasti HVO-a.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top