fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Џодан: Нема основних услова за повратак

Предсједник Удружења избјеглих Срба из Крајине и Хрватске Петар Џодан рекао је да хрватске власти ни након 21 годину од егзодуса Срба из Хрватске нису ријешили ни пола проблема српских избјеглица, иако званични Загреб тврди да је то питање за њих дефинитивно завршено.

Предсједник Удружења избјеглих Срба из Крајине и Хрватске Петар Џодан
Предсједник Удружења избјеглих Срба из
Крајине и Хрватске Петар Џодан

„Хрватска није створила основне услове за повратак Срба као што су запослење, повратак њихових станарских, имовинских и радних права, због чега је повратак Срба у Хрватску минималан и практично га више и нема“, рекао је Џодан Срни поводом обиљежавања 20. јуна – Свјетског дана избјеглица.

Говорећи о тренутном положају избјеглих Срба у Републици Српској и БиХ, Џодан је рекао да српске избјеглице из Хрватске непрекидно годинама живе у некаквом ишчекивању, јер политичке елите у Загребу, Београду и Сарајеву обећавају да ће коначно бити ријешено њихово питање.

„Избјегли Срби из Хрватске политичким елитама требају углавном за предизборне кампање и политичка поткусуривања, док се с друге стране јако мало или минимално радило на стварном рјешавању избјегличког питања“, истакао је Џодан.

Џодан тврди да ниједној земљи у региону није био интерес да се проблем избјеглица ријеши, али да је било „кукања“ пред свјетским организацијама да би се што више новца добило који није кориштен за рјешавање питања избјеглица већ за трошкове администрације и разне врсте манипулација које су користиле одређене политичке структуре.

„Хрватска је потрошила огромна средства рјешавајући питање фасада, станова свом домицилном становништву, односно грађанима, а не избјеглицама и повратницима у Хрватску“, навео је Џодан.

Он је рекао да на простору Републике Српске и БиХ од 50.000 избјеглица из Хрватске, колико их је било 1995. године, данас живи свега око 15.000, углавном оних који су рођени на овим просторима, док су преостали отишли у Србију и друге земље широм Европе и свијета.

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

Положај Срба биће и даље лош | Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: