Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Džamija u srpskom dvorištu

Datum objave: utorak, 29 novembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+
Vlado Đerić
Vlado Đerić

Vlado Đerić /55/, izbjeglica iz sela Noćajevići kod Kladnja, već 16 godina ne uspjeva da vrati pet dunuma zemljišta, koje mu je uzurpirano na početku rata, a onda kao “poklon” dodijeljeno Islamskoj zajednici, koja je na osnovu ovog “dara” kladanjske opštine na Đerićevom posjedu izgradila džamiju.

Đerić, koji je izbjegao u Zvornik, kaže da već 16 godina vodi bitku sa opštinom Kladanj i ovdašnjim Mešihatom Islamske zajednice da vrati pet dunuma zemljišta, na kojem je 1994. godine podignuta džamija i to uz kuću koja mu je srušena 1992. godine, piše “Pres”.

List navodi da je Đerić o svemu obavijestio nadležne institucije, ali džamija još nije uklonjena.

“Čim je počeo rat, komšije Bošnjaci protjerale su nas iz rodnog sela, a sva imovina nam je spaljena i opljačkana. Kad sam poslije rata prvi put otišao u Noćajeviće da vidim šta nam je preostalo od imanja, usred dvorišta sam zatekao džamiju, i to nekih 70 metara od mjesta na kojem su se nalazile ruševine moje porodične kuće. Kad sam dojučerašnje komšije pitao o čemu je riječ i ko je dozvolio da se na mojoj zemlji izgradi džamija, rekli su mi da je dozvolu za izgradnju islamskog vjerskog objekta dala opština Kladanj na izričit zahtjev Mešihata Islamske vjerske zajednice”, kaže Đerić.

Đerić je još 1997. godine o svemu obavijestio nadležne u opštini Kladanj. Zatražio je i izvod iz katastra, ali umjesto da dobije papir sa dokazom da je zemljište na kojem je izgrađena džamija već 40 godina u vlasništvu njegove porodice, Đeriću je iz opštinske administracije odgovoreno da “u gruntovnici ne postoji pisani trag o vlasniku pomenute zemlje” i poručili mu da je opština Kladanj “imala pravo da parcelu pokloni u vlasništvo Islamskoj zajednici”.

“Kasnije sma uspio da dođem do izvoda iz katastra koji je napravljen još 1991. godine. U tom dokumentu se potvrđuje da sam ja jedini vlasnik, ali uprkos tome svi moji zahtjevi odbijeni su kao neosnovani, a identičnu presudu dobio sam i iz Osnovnog i Višeg suda u Tuzli. Štaviše, opštinske vlasti u Kladnju bez mog znanja su, u vrijeme rata, obavile i parcelizaciju cijelog zemljišta i pri tome i dva i po dunuma moje zemlje poklonili mom komšiji Ahmetu Hodžiću koji je tu parcelu ogradio žicom”, priča Đerić.

Pomoćnik načelnika opštine Kladanj u Službi za imovinsko-pravne poslove Sevleta Mezetović rekla je da je zatečena Đerićevim optužbama, te da će provjeriti da li su njene kolege i prethodnici u toj službi nezakonito oduzeli zemljište bivšem stanovniku ove opštine.

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top