Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DžAKULA: ISHITRENA IZJAVA PREMIJERA MILANOVIĆA

Veljko Džakula

Veljko Džakula

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula smatra ishitrenom izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kojoj se navodi da Hrvatska neće primati “političke optužnice” iz BiH.

“Treba pustiti tužilaštvima BiH i Hrvatske da sarađuju kao što su sarađivali i do sada. Ratne zločine treba procesuirati i ne treba zatvarati oči pred njima”, rekao je Džakula Srni.

Džakula je zaključio da tužilaštva BiH i Hrvatske trebaju sarađivati kada je riječ informacijama i istragama o počinjenim ratnim zločinima, te da ljudi koji su počinili ratne zločine odgovaraju, kako bi žrtve dobile bilo kakvu satisfakciju.

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović upozorio je BiH da Hrvatska više neće primati “političke optužnice” za ratne zločine.

Vlada Hrvatske donijela je zaključak o saradnji sa BiH u pružanju pravne pomoći u krivičnim pitanjima, kojim odbacuje navode pravosudnih tijela iz BiH da je Hrvatska vojska učestvovala u “udruženom zločinačkom poduhvatu” tokom rata na području bivše SFRJ.

Džakula smatra da ni nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju nije kasno da bude riješeno srpsko pitanje u Hrvatskoj, pod uslovom da se Srbi organizuju kao zajednica i o tome prethodno postignu koncenzus.

“Predstavnici svih srpskih udruženja izbjeglih iz Hrvatske, koji se nalaze u Srbiji, BiH i Republici Srpskoj trebalo bi da sve goruće probleme Srba stave na papir, dođu u Zagreb i zatraže sastanak sa svim srpskim organizacijama i o tome postignu konsenzus, nakon čega bi otvoreno i javno o tome vodili pregovore sa hrvatskim vlastima”, rekao je Džakula Srni.

On je istakao da su Srbi u Hrvatskoj već 15 godina uskraćeni da govore srpskim jezikom i pišu ćirilicom, obespravljeni u pogledu vraćanja stanarskih, imovinskih, radnih i penzionih prava, zapošljavanja.

Džakula je kritikovao dosadašnji rad srpskih udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji i Republici Srpskoj i ocijenio da se do sada nisu na pravi način borila za prava Srba u Hrvatskoj.

“Sva ta udruženja trebala su popisati sve zločine počinjene nad Srbima i materijalnu štetu, te podnijeti krivične prijave za zločine u Hrvatskoj, te vršiti pritisak na državu Hrvatsku da to procesuira”, zaključio je Džakula.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MILANOVIĆ: NEĆEMO VIŠE PRIMATI “POLITIČKE …

VELjKO MARIĆ IZRUČEN HRVATSKOJ – Jadovno 1941.

OBILjEŽENE 23 GODINE OD HRVATSKE AGRESIJE – Jadovno …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: