fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dva profesora na stratištu licem u lice: Jedan je bio sa đacima koje su zlotvori streljali, drugi je komandovao streljačkom vodu da puca

Priču o Miloju Pavloviću, heroju i direktoru Kragujevačke gimnazije koji je ostao uz svoje đake čije su živote uzeli nacistički kuršumi i koji je rekao “Pucajte, ja i dalje držim čas” znaju svi. Da je sa druge strane, one koja je naredila i sprovodila streljanje bio takođe jedan profesor, ali kao zli negativ kragujevačkog profesora heroja, malo ko zna. Taj zlotvor ne samo što je bio profesor, već je bio i sveštenik – major Paul Kenig.

Visokog nemačkog oficira koji je komandovao zločinom ubili su partizani samo 20 dana kasnije kod Lebana, dok je pokušao da se ukopa u stajsko đubrivo Foto: Promo
Visokog nemačkog oficira koji je komandovao zločinom ubili su
partizani samo 20 dana kasnije kod Lebana, dok je pokušao da se ukopa u
stajsko đubrivo Foto: Promo

Ni 76 godina nakon velikog nacističkog zločina u Kragujevcu, kada su 19, 20. i 21. oktobra u znak odmazde za pogibiju 21 nemačkog vojnika u napadu partizana i četnika kod sela Dumače, po principu „100 za jednoga“, streljane hiljade ljudi, ne jenjava bol i sećanje na tragediju koja je ceo grad zavila u crno.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 22. oktobra 2017. godine.

Nedužni muškarci, žene i deca, izvedeni su iz kuća, škola, pokupljeni po ulicama, bez razloga. Naredbu za grozomornu osvetu dao je komandant Srbije, general Franc Beme, a u delo je sproveo komandant 724. puka u Kragujevcu, major Paul Kenig, u civilstvu profesor teologije protestantske crkve. Među više hiljada streljanih, zla sila kukastog krsta ubila je 301 dete, od kojih je 40 bilo mlađe od 15 godina.

Foto: N. Raus / RAS Srbija
Foto: N. Raus / RAS Srbija

– Surovost majora Keniga, koji je bio sveštenik i profesor u školama u Austriji, do danas ni posle sedam decenija nije zaboravljena. Svešteno lice koje je trebalo da propoveda ljubav, nadu i veru pogazilo je svoje učenje i fanatično je verovalo u zlu politiku.

Na osnovu svega, istorijskih činjenica i dokumenata, on je zločin izvršio po komandi pretpostavljenog, ali i zbog nacističkog uverenja koje je utemeljeno u knjizi Adolfa Hitlera „Majn kampf (Moja borba)“, u kojoj je izložena sva mržnja prema slovenskim narodima kako bi se ostvario satanski plan da se njihove zemlje porobe i uključe u život Trećeg rajha – priča pukovnik Željko Zirojević, istoričar i predsednik kragujevačkog SUBNOR-a.

Istorijski izvori kažu da je major Paul Kenig život završio u južnoj Srbiji, da su ga pronašli i ubili partizani kada je nastavio svoj krvavi put da se sveti nedužnom narodu. U selu Konjine kod Lebana, Keniga su 19. novembra, samo mesec dana posle kragujevačkog masakra, opkolili borci Južnomoravskog partizanskog odreda, kojima je komandovao Ratko Pavlović Ćićko, španski borac i narodni heroj.

– Tokom okršaja Paul Kenig je pokušao da se ukopa u stajsko đubre. Pronađen je sa dvogledom, pištoljem, ličnim dokumentima – kaže Zirojević.

Grob ovog zločnica danas se ne zna. Ironijom sudbine, takav zlotvor završio je život tamo gde mu je i mesto, na đubrištu.

Svake godine otkrivamo još žrtava

Broju žrtava kragujevačkog masakra nema kraja, a svake godine se identifikuju novi. Komisija SUBNOR-a Kragujevca dostavila je Spomen-parku još 236 imena streljanih koja dosad nisu upisana. Tačan broj žrtava nije poznat. Nemački izvori govore o 2.300, dok domaći idu čak i do 7.000 ubijenih. Prota Dragoslav Veličković u oktobru 1941. zapisao je da je “danas u Kragujevcu streljano 7.000 ljudi”. List „Borba“ i četnički izvori navode da je ubijeno preko 5.000 ljudi. Glasila Srba u SAD pominju 4.000 žrtava, a Milorad Tomašević, koji je ukopavao leševe, navodi da je video 30 velikih i četiri mala groba, sa više od 3.500 ljudi, bez onih čija tela su porodice odnele.

Autor: Nebojša Radišić

Izvor: BLIC

Vezane vijesti:

Na današnji dan: Nemački zločin u Kragujevcu

Mama, nisam kriv što sam ostao živ: Kako je Mija Aleksić …

Fašizam više nije „ante portas“, nego nam je u kući | Jadovno 1941.

Beseda nemačkog sveštenika: Srbi su, dakle, milovali decu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Paula Keniga je ubio Kreljevski oficir Miloš Manojlović. Školovani oficir u Rusiju. Miloš Manojlović je ubijen na Golom otoku. Posmrtno je rehabilitovan pre nekoliko godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: