Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dušan Marić: Srbija, Hrvatska i ratni zločini

Dušan Marić

Dušan Marić


Hrvatska sve češće prijeti da će blokirati ulazak Srbije u EU, između ostalog, i zbog stanja u pravosuđu Srbije. Traže da bude promijenjen zakon prema kojem je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu nadležno da procesuira ratne zločine u bivšim jugoslovenskim republikama. Što se tiče blokada prijema Srbije u EU, time bi nam učinili uslugu. Niti će Srbija ulaskom u EU profitirati, niti je taj savez dugog vijeka. Što se tiče tužilaštva u Beogradu, ono treba da počne da radi svoj posao, da bude ukinuto ili da mu ime bude promijenjeno u Tužilaštvo za progon Srba. Jer, otkad ga vode Vojislav Vukčević i Bruno Vekarić, od 64 optužnice koje je ovo tužilaštvo podiglo, 57 je protiv Srba. Znači, 90 odsto.

U međuvremenu, bio bi red da zvanični Beograd progovori o tome kako Hrvatska procesuira ratne zločine. U nedavno objavljenom izvještaju Komiteta za ljudska prava UN piše da je državno tužilaštvo u Zagrebu do kraja 2013. godine postupke za ratne zločine pokrenulo protiv 3.446 osoba. Među njima je 3.300 Srba i 146 Hrvata.

U ratu od 1991. do 1995. godine iz Hrvatske je protjerano 600.000 Srba. Polovina iz okupirane RSK, a druga polovina iz Zagreba i drugih područja u kojima nije bilo ratnih dejstava. U “Oluji” je ubijeno 2.000 Srba, u “Bljesku” najmanje 290. U operaciji “Maslenica” u januaru 1993. godine ubijeno je 392 Srba, među njima 35 žena i troje djece. U Medačkom džepu 9. septembra 1993. godine masakrirano je 88 Srba, od čega 13 žena. Na Koranskom mostu 21. septembra 1991. godine zaklano je 13 zarobljenih vojnika JNA. Miro Bajramović je priznao da je samo on, kao pripadnik specijalne jedinice policije, svojom rukom, u logorima u Pakračkoj Poljani i Marinom Selu, ubio više od 70 srpskih civila. Srbima je oduzeto 50.000 stanova. Zapaljeno im je nekoliko stotina hiljada kuća i drugih objekata. Uništena imovina vrijedi desetine milijardi evra. Srpstvo u Hrvatskoj je bezmalo uništeno, zatrto, nalazi se na granici zaborava.

Dvije decenije od završetka rata, Hrvatska je za te masovne zločine osumnjičila manje od 150 Hrvata. Među njima ogromnu većinu čine obični vojnici ili kaplari, a nema visokih oficira hrvatske vojske i policije, onih koji su naređivali zločine. Za svakog ko zna osnovne činjenice o posljednjem ratu u Hrvatskoj i razmjerama zločina koji su počinjeni nad Srbima komentar nije potreban. Osim ako je taj neko lud. Ili je ustaša.

 

Izvor: PRESS

 

Vezane vijesti:

OPTUŽNICA ZA ZLOČINE NAKON “OLUJE” – Jadovno 1941.

“PALA” I OPTUŽNICA PROTIV SAČIĆA?! – Jadovno 1941.

Genocid nad Srbima u Hrvatskoj počeo “Otkosom” novembra 1991 …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: