fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DUKIĆ: PRVE PRESUDE U KORIST SRPSKIH LOGORAŠA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/Branislav Dukic.jpg

BANjALUKA, /SRNA/ – Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić potvrdio je Srni da su sudovi u Federaciji BiH već donijeli nekoliko presuda u korist srpskih logoraša koji su boravili u logorima koje je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta /MKCK/.

 

Dukić je podsjetio da je Savez logoraša ranije podnio tužbu protiv Federacije BiH za 536 logora u Federaciji BiH kroz koje je u ratu prošlo oko 50.000 Srba, od čega ih je bilo samo 126 u tzv. multietničkom Sarajevu.

Komentarišući presude prema kojima bi Vlada Republike Srpske trebalo da isplati odštetu za stanovnike Sarajeva koji su tokom rata izgubili najbliže članove porodice, Dukić je rekao da su takve presude neosnovane, jer su dio političke harange iz Sarajeva i sveopšte mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj.

„Republika Srpska ni u kojem slučaju ne treba da plaća takve neosnovane presude koje su u Sarajevu unaprijed sračunate s ciljem političkog i finansijskog urušavanja Srpske“, kaže Dukić.

Advokat Esad Hrvačić, koji zastupa građane Sarajeva, u tužbama se stalno poziva na činjenicu da je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislavu Galiću, odnosno Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno kaznu od 29 godina zatvora zbog „terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva“.

Prema mišljenju Hrvačića, presuda Galiću i Miloševiću podrazumijeva da svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo da tuži Republiku Srpsku, jer je „prošao kroz troturu“.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: