fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dukić: Atif Dudaković uskoro pred licem pravde

Branislav Dukić, predsednik Udruženja logoraša RS, izjavio je posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom da će Atif Dudaković vrlo brzo biti izveden pred lice pravde

Atif Dudaković
Atif Dudaković

Branislav Dukić, predsednik Udruženja logoraša RS, izjavio je danas, posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, da je dobio obećanje da će u roku od šest meseci biti podignute optužnice za ratne zločine u jednom broju krajiških opština i da će Atif Dudaković vrlo brzo biti izveden pred lice pravde.

Dukić je, kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, rekao da će optužnice biti protiv glavnih osumnjičenih za Sijekovac, Derventu, Brod, Mrkonjić, Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, te 13 krajiških opština.

On je, kako se navodi utvrdio i da će Atif Dudaković vrlo brzo biti doveden pred lice pravde.

Bivši oficir JNA, a kasnije general tzv. Armije BiH, Dudaković učestvovao je u operaciji Oluja, a kasnije i u ofanzivnim operacijama kojima su veliki delovi Zapadne Bosne stavljeni pod nadzor vladinih snaga.

UDRUŽENjE ŽENA ŽRTAVA RATA RS PREDALO BRAMERCU SPISAK LOGORA ZA SRBE

Predstavnice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske predale su danas u Sarajevu glavnom tužiocu Haškog tribunala, Seržu Bramercu i predstavnicima Tužilaštva BiH, spisak desetina logora za Srbe tokom rata u BiH koje do sada nikad niko nije pominjao, niti su odgovorni procesuirani.

„Spisak logora su, na osnovu svedočenja preživelih, sačinile međunarodne organizacije u BiH koje su ih mapirale“, kazala je nakon sastanka Božica Živković Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Ona je rekla da ovaj spisak nije delo srpskih izvora i institucija.

„Spisak je veoma detaljan i za svako mesto je navedeno koji su logori procesuirani, a koji nisu nikad ni pominjani. Imamo podatke za Živinice, Tuzlu, Banoviće, Odžak, Brezu, Brod, Bihać, Bugojno, Visoko, Goražde, Gradačac, Gračanicu, Grude, Derventu, Duvno“, navela je Rajilićeva.

Dodala je kako je i sama Gordana Tadić, vršioc dužnosti glavnog tužioca BiH rekla da se procesuiranje zločina nad Srbima aktivralo tek u zadnje tri godine.

„Moje pitanje je bilo, a gde ste bili do sada. Ona kaže, nisam ja to radila, znači personalno to prenosi na nekog drugog. Šta je nas briga za to. Gde su zločini nad Srbima za sve ove godine“, rekla je Rajlićeva.

Ističe da je Tadićevoj i Bramercu predočila dokument sa ukupno 16 gradova, te podsetila da ništa nije rađeno na 127 mesta zlostavljanja Srba.

„Znači to su kuće, logori, sabirni centri, fabrike, sale u kojima ništa nije rađeno. Da je samo jedan zločinac to je 127 ljudi, a svi znate da zločine ne može uraditi samo jedan čovek. Da je po dva to je 250 ljudi, a broj žrtava koliki je Bog zna“, ispričala je Rajićeva, prenele su banjalučke Nezavisne.

BRAMERC: NA DRUGIMA JE DA SUDE KAKO JE MKSJ RADIO

Serž Bramerc, glavni tužioc Haškog tribunala izjavio je danas nakon susreta sa udurženjima porodica srpskih žrtava, da je žrtva žrtva bez obzira na njenu nacionalnost i nacionalnost počinitelja i da sve žrtve treba da dobiju jednako poštovanje, jednak tretman.

Podsetivši da se Sud u Hagu zatvara krajem ove godine, Bramerc je rekao da će mehanizam za međunarodne sudove preneti njegove funkcije dalje.

Nada se, kazao je, da će se nastaviti krivično gonjenje ratnih zločinaca i da će ono biti vrlo visoko na popisu prioriteta i u Sarajevu i u BiH, kao i u zemljama regije.

Odgovarajući na pitanje novinra da li je zadovoljan obavljenim poslom jer se Sud u Hagu zatvara krajem godine, Bramerc je rekao da je na drugima da sude o tome koliko je MKSJ bio uspešan u svom radu i dužnostima.

„No, takođe se slažem s vama da je vrlo važno da se dugoročno poštuje ta strategija i njena uspešnost će biti u tome kako se budu gonila dela ratnih zločina u okviru strategije. Želimo i dalje da podržavamo strategiju gonjenja ratnih zločina“, rekao je Bramerc.

Bramerc je boravio u dvonevnoj poseti Sarajevu uoči podnošenja redovnog izveštaju Savetu bezbednosti UN.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Blamaža tužilaštva BiH zbog slučaja Dudaković | Jadovno 1941.

Bošnjački ratni generali ne miruju: Nakon Halilovića i …

BiH štiti zločinca Dudakovića | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: