fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dudakovićev ratni put u školskoj biblioteci

Ratna monografija zločinačkog Petog korpusa takozvane Armije BiH biće podijeljena školskim bibliotekama u Unsko-sanskom kantonu /USK/ u kojem su pripadnici ove jedinice počinili neke od najmonstruoznijih zločina u proteklom ratu, piše „Glas Srpske“.

Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske

Postoji veliki broj video-snimaka koji svjedoče o tome, a posebno je upečatljiv onaj na kojem ratni komandant Petog korpusa Atif Dudaković naređuje da sve što je srpsko bude popaljeno, dok njegovi borci zarobljene Srbe vode vezane za automobile.

U akcijama Petog korpusa u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno je više od 30 sela.

Za vrijeme trajanja ovih akcija nestalo je više od 800 ljudi, a na tom području pronađena je 21 masovna grobnica sa tijelima Srba.

Delegat srpskog naroda iz USK u Parlamentu Federacije BiH Mladen Lonić rekao je za „Glas Srpske“ da ratnoj literaturi nije mjesto u školama, te da to ne treba da forsira nijedan narod u BiH.

On je dodao da će na sjednici Kluba srpskih delegata, zakazanoj za danas, biti razgovarano o ovom problemu i zatražen odgovor nadležnih institucija.

Njegov kolega u Klubu iz Livanjskog kantona Mile Marčeta kaže da ratnohuškačke teme ne treba da budu otvarane nakon rata i da ponovo budu žarište nečega što može dovesti do neželjenog scenarija.

On je dodao da će na sjednici Kluba srpskih delegata tražiti da bude zauzet stav da se odustane od ove sulude ideje, jer u USK živi mnogo Srba.

Odbornik u Skupštini opštine Bosanski Petrovac Svetko Dukić smatra da neće biti dobro ako monografija završi u školama, ističući da je nevjerovatno da se to dešava nakon više od 20 godina od rata.

„Na sjednici Skupštine opštine ću tražiti da vidim da li će se to desiti“, naveo je Dukić.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Sanskom Mostu Drago Praštalo kaže da ratna literatura nema šta da traži u školama, te da svi treba da se okrenu budućnosti i da ne gledaju u prošlost.

Autori sporne monografije, čije je objavljivanje podržala Vlada USK, navode da ona sadrži sve što je Peti korpus i narod bihaćkog kraja preživio od 1992. do 1995. godine, te da govori o početku agresije na BiH i otporu tamošnjeg naroda.

Savjet Evrope i Unesko preporučili su ranije da ratne događaje iz nedavne prošlosti djeci ne treba interpretirati na način koji širi mržnju i vrijeđa osjećanja drugih naroda, ali su vlasti u više federalnih kantona to zanemarili, što je podstaklo i organe Srpske da u udžbenike uvedu događaje iz novije istorije.

Uprkos tome, ministri obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu odlučili su da u školske programe istorije za osmi razred osnovne škole uvedu sadržaje koji će đacima „pomoći da razumiju činjenice o opsadi Sarajeva, kao i o genocidu u Srebrenici“.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović najavio je da će i đacima u Srpskoj biti omogućeno da se upoznaju o istim sadržajima, ali iz ugla srpske istoriografije.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: