Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dubrovački biskup: Ustaško “U” nespojivo s krstom

Čelnici četiri verske zajednica pozvali su građane i vernike na dijalog i toleranciju unutar društva i verskih zajednica. Sa tribine u Zagrebu poručili su da se religijske i ostale predrasude, koje su potencijalni izvor mržnje, mogu otkloniti dijalogom koji ne predstavlja samo razmenu informacija, već istinski pokušaj upoznavanja drugoga.

Foto: Arhiva

Društvu je potreban celoživotni proces učenja kako da volimo druge – upoznajmo se pa ćemo se voleti, zajednički je zaključak izveden iz poruka koje su na tribini “Religijske predrasude kao podsticaj mržnji” u Zagrebu izrekli dubrovački biskup Mate Uzinić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, zagrebački muftija i predsednik Mešihata Islamske zajednice Aziz Hasanović i rabin Jevreske opštine Zagreb i glavni rabin u Hrvatskoj Lucijan Moše Prelević.

Dubrovački biskup i predsednik Veća Hrvatske biskupske konferencije za život i porodicu, monsinjor Mate Uzinić izdvojio je isključivost i pristranost kao glavne razloge za predrasude i stvaranje mržnje, te je pozvao građane i vernike na dijalog i toleranciju, bez obzira na njihovu pripadnost verskoj zajednici.

“Mrzimo se, ako se tako može reći, iako bih radije rekao da se nedovoljno volimo, jer istoriju drugih čitamo iz vlastite perspektive što znači često površno i pristrano. I nismo spremni izaći u pokušaju da bismo shvatili stavove drugih i tako uvideli da u istoriji nisu grešili samo drugi”, rekao je Uzinić, naglasivši i da je osnovna pretpostavlja suživota dijalog koji ne sme imati cilj pobede nad onim drugim.

“Mi, pripadnici različitih religija se mrzimo ne samo zbog predrasuda, nego se ne znamo ni odupreti različitim svetovnim i političkim interesima. Politika nas ponekad upregne u svoja kola i zbog svetovnih stvari otuđujemose od onog što jesmo i postanemo nešto drugo”, rekao je Uznić, osvrnuvši se posebno na najnoviju krizu s migrantima.

“Hrišćanstvo neće biti ugroženo od migranata prema kojima ćemo se mi poneti kao hrišćani. Hrišćanstvo će biti ugroženo od nas hrišćana koji se neće poneti kao hrišćani”, zaključio je biskup Uzinić, prenela je Hina.

Uzinić je zamolio hrišćane da krst, za koji kaže da je znak ljubavi, ne spajaju s ustaškim “U”.

“Spajanje krsta i ustaštva je znak nepoznavanja katoličke vere”, poručio je Uzinić.

Razbijati predrasude i promovisati mir kao univerzalnu vrednost

Zagrebački muftija Aziz Hasanović istakao je da taj skup doživljava kao pokušaj preveniranja svih oblika mržnje koji mogu doći kao plod zloupotrebe bilo koje religije. Ključno je razbijati predrasude i promovisati mir kao univerzalnu vrednost.

Hasanović je ukazao na neophodnu saradnju verskih i političkih subjekata između svih verskih, ali i plitičkih subjekata.

“Ako svoju misiju vidimo kao slugu svome narodu, onda moramo imati na umu da su isti ljudi kojima služimo. Naš pristup istom čoveku građaninu, verniku mora biti ujednačen ako želimo dobro njemu i sebi i sigurnost narodu i zemlji”, rekao je Hasanović.

Upozorio je da se politička situacija u EU radikalizuje korišćenjem migrantske krize za stvaranje percepcije o radikalnom islamu i muslimanskim teroristima, što udaljava jedne od drugih, zatvara mogućnost dijalogu i dodatno podstiče ekstremizam.

Mitropolit SPC Porfirije Perić upozorio je na izrazitu opasnost religijskih predrasuda koje stvaraju mržnju među narodima i pripadnicima drugih verskih zajednica unutar društva.

“Mržnja je nešto s čime se suočavamo svakodnevno, ne samo kroz medije nego i u svojoj neposrednoj blizini. No, ono što je najteže prepoznati, mržnja postoji i u nama. I zato, da bismo na pravi način spoznali svu tragiku i užas mržnje, moramo upoznavati sebe”, rekao je Perić.

Naglasio je da je najveći problem u religijskim predrasudama unutar verskih zajednica, uključivši i SPC, “samozaljubljenost, samozatvorenost i elitizam koji sprečava svaku vrstu komunikacije i dijaloga”.

Rabin Luciano Moše Prelević je rekao da u borbi protiv predrasuda i mržnje najvažnija sistemska edukacija unutar svih slojeva društva, posebno među decom, ali i roditeljima od kojih neke možda i u poznoj dobi treba prevaspitati.

“Tajna života je celoživotni proces učenja kako da volimo druge i tako da na taj način ostavimo sebe u drugima. Ništa više i ništa manje. Značenje najvećeg pravila Tore je ljubi bližnjeg svog kao samog sebe”, rekao je rabin Prelević.

Izvor:RTS

Vezane vijesti:

„Ujko smiješko“: Ustaški propagandisti pronašli nov način da promovišu zle simbole

Milan Bastašić: Ustaški teror ne sme u zaborav

„Svi Srbi su četnici’, „Za dom spremni’ i ustaško slovo „U’ osvanuli na školi u Šibeniku

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: