Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Državni vrh Srbije i predstavnici Izraela na pomenu u Donjoj Gradini

Datum objave: sreda, 8 aprila, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Komemorativnom skupu u Donjoj Gradini 19. aprila prisustvovaće državni vrh Srbije i Republike Srpske, potpredsjednik Vlade Izraela, kao i nekoliko akreditovanih ambasadora i diplomatskih predstavnika stranih zemalja, najavio je direktor Javne ustanove Spomen-područje “Donja Gradina” Milorad Bukva.

Milorad Bukva

Milorad Bukva


“S obzirom na to da je ove godine 70 godina od proboja logoraša iz zloglasnog logora Jasenovac i pobjede nad fašizmom, očekujemo da će broj delegacija koje će posjetiti Donju Gradinu biti veći”, rekao je Bukva Srni.
On je dodao da pripreme za održavanje parastosa i pomena nevinim jasenovačkim žrtvama teku planiranom dinamikom.

“Sa ovog mjesta treba poslati poruku, ne samo domaćoj, nego i svjetskoj javnosti, o onom šta se ovdje dešavalo za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Ovdje je počinjen strašan zločin genocida i holokausta nad Srbima, Jevrejima i Romima”, istakao je Bukva.

On je potvrdio da je u Spomen-području “Donja Gradina” juče održan sastanak Izvršnog odbora Organizacionog odbora pomena i parastosa, kojem su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije.

“Učesnici ovog skupa posjetili su kompleks Spomen-područja `Donja Gradina`, te razgovarali o detaljima u vezi sa komemorativnom svečanosti koja se ove godine organizuje povodom 70 godina od proboja logoraša iz logora Jasenovac”, rekao je Bukva.

On je precizirao da se u Spomen-području uređuju staze i prilazni putevi, a posebne pripreme vrše se na grobnom polju “Košute” gdje će se ove godine održati pomen i parastos nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida.

Bukva je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ove godine formirala Odbor za izradu i praćenje implementacije projekta Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, koji je prije dvije godine donijela Narodna skupština Republike Srpske, te da ove godine definitivno kreće proces izgradnje Memorijalnog centra.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

OČEKIVANjE VELIKOG ODZIVA NA MEĐUNARODNI KONKURS

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

CENTRALNA MANIFESTACIJA 19. APRILA

JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top