Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dragoslav Slović: Srbe ubijaju podele

Prof. dr Dragoslav Slović u svojoj knjizi „Srpska karakterologija“ dokazuje. Nasušno nam je potrebno jedinstvo i suočavanje sa istinom

Foto V. Danilov
Foto V. Danilov

U karakteru srpskog bića su svevremene podele. One su, vazda, bile na strani naših protivnika. Mi više, na to, nemamo pravo. Vreme je da se iracionalno suoči sa realnim. Mitovi sa stvarnošću. Ne sporim da naša prošlost ima opomenu za budućnost. Naprotiv. Ali, mi ovo vreme živimo drugačije, suočeni sa brojnim izazovima, nametnutim savremenim slikama koje traže drugačije potpise. Jasnije argumente i tačne putokaze. Mi više nemamo pravo da ih okrećemo u bespuća. Ona u kojima su Srbe ubijali mitovi i podele.

Ovo je suština najnovije knjige prof. dr Dragoslava Slovića „Srpska karakterologija“, u kojoj neumorni tragač naših pogubnih podela, na živim primerima dokazuje koliko su bile porazne, ne samo u vremenu prošlom, već kolike i kakve račune ispostavljaju budućnosti. Naše dece i njihovog potomstva.

Profesor Slović ih ilustruje primerima i šalje poruku da odsudni trenutak da se uzvisimo u plemenitosti koju ima srpski narod kad mu je najteže. O tome ćemo moći da čitamo od sutra i u feljtonu „Novosti“ koji, između ostalog, nudi i odgovore, kakvi smo kad smo jedinstveni.

– Ovo je vreme u kome nam je nasušno potrebno da prevaziđemo razjedinjenost – kaže nam profesor Slović. – Raspolućeni narod nema budućnost. Nas je opomenula prošlost u kojoj smo, od sedam metaka ispaljenih u sunarodnike, brojali šest. Šest bratskih, zarad boljeg kaputa, punijeg ambara i lažnog društvenog priznanja. Prokletstvo je, prošlost je pokazatelj, da pucamo u leđa naše dece, kako bismo obezbedili našu sopstvenu udobnost. Nije to, ni u kom slučaju, isključiva odlika srpskog karaktera, ali jeste naša slabovidost i slabost da nas ponesu emocije, zatamne nam um i pokrenu na dela koja se preispituju do konačne osude onih koji su ih počinili.

LAŽI „MILOSRDNOG ANĐELA“

Citirajući Molijera, profesor Slović navodi: „Kad želiš da udaviš kuče, samo objavi da je besno, svi će da te podrže u nečoveštvu.“ Tako je „Milosrdni anđeo“ bombardovao Srbiju pre dve decenije. Lažima je potkupio svetsku javnost i, mi se tih laži još branimo, uprkos opipljivoj istini. Mi imamo pravo na istinu, bez obzira na sve naše mane. I ovo je vreme suočenja kada se rešava pitanje naše južne pokrajine. Nikada nisam bio ponosniji na svoj narod kao što sam bio ponosan tokom NATO agresije. To je to suočavanje sa najčasnijom istinom.

Autor: M. MARKOVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: