fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dragoslav Pakić: Grm u kome leži zec nije naš grm

U Blajburgu je, uz prisustvo zvaničnika hrvatske vlade, države članice, odata počast nevino stradalim nevinim ustašama.

Ceremoniju je uveličao i naoružani odred hrvatske vojske.

Blajburg

Pošto to nije bilo u skladu sa propisima države Austrije, lokalna policija je razoružala počasnu hrvatsku četu, vojnu silu države skoro prvog suseda.

Tom prilikom je utvrđeno da se iz pušaka oružanih snaga Hrvatske ne može ni pucati, pa prema tome, ni ubijati.

Tako se posredno došlo do rešenja enigme zbog čega su nevine ustaše u „radnom logoru“ Jasenovac, radnu snagu lišavale života maljevima i specijalnim noževima „srbosecima“.

Borci za reviziju istorije su na ovo otkriće ostali nemi. Kao da su nemci.

Nasuprot njima, u Banjaluci, na svečanom otvaranju obnovljene džamije, čuvene Ferhadije, turski premijer u ostavci, g. Davutoglu, rado viđen gost Sarajeva i njemu sličnim vilajetima, gromoglasno saopštava da Bošnjaka i Turaka ima osamdeset miliona ne računajući Kurde, i Jermene koji u Turskoj prođoše kao i Srbi u Jasenovcu.

„Turska je ovde bila, jeste i biće“! – uskliknuo je premijer u ostavci.

„Znajte, da kada u vašoj zemlji nekome krene krv na nos, kod nas krene krv iz žile kucavice. Kada se ovde sruši i najmanja stvar, kod nas kao da je bio zemljotres“, kazao je Davutoglu na što je dobio gromoglasan aplauz. Kad neko u Sarajevu kine, mi u Istanbulu obavezno uskliknemo: Nazdravlje! Zato, nastavio je, Srbi da obnavljaju džamije, a mi ćemo Ćele-kule. Tragovi naše kulture i naše civilizacije su ovde neizbrisivi. Opet aplauz.

„Molimo Boga da ono što se desilo u BiH nikad više ne dogodi, i neka nam Bog da snage za budućnost, i da sačuvamo amanet Alije Izetbegovića. Hoću da mu se i obratim: Veliki lideru, mudri čoveče, neka ti je lepo u velikom dženetu“, rekao je Davutoglu.

U džamiji gromoglasan aplauz, u Banjaluci potpuni muk. U velikom dženetu – ravnodušnost.

Tek kada se na Balkan vratio dan, počelo je sa buđenjem do tada uspavane savesti.

U Banjaluci se, tim povodom, klicalo „Mile, lopove!; u crnogorskom parlamentu -“Milo, lopove“!; u Beogradu „Vučiću, pederu“!, u Zagrebu „Za dom spremni“! a u Sarajevu „Aliji akbar“! U Skoplju i Prištini se uzvikivalo na šiptarskom, što je za šire mase ostalo nerazumljivo jer je ličilo na engleski.

Balkan je tvorevina koja je u svom buretu, prvobitnom Diogenovom prebivalištu, imala barut pre nego što su ga i Kinezi pronašli. Tu živi više nacija, deluje više veroispovesti, jezici su različiti čak toliko da se jedan izgovara u više varijanti. Svako ima ili hoće da ima svoju državu. Reklo bi se isto kao u Severnoj Americi. Razlika je jedino u tome što na Balkanu nema crnaca i Jevreja pa Balkanci moraju da se mrze i satiru međusobno.

Građani drevnog grada Kruševca, poznatiji kao čarapani, osećaju se prevarenim i poniženim dešavanjima u srpskoj prestonici. Čarape nataknute na glavu sa prorezima za oči u Beogradu nazivaju fantomkama, a oni najzluradiji i kondomima za glavu. Tako maskirani i naoružani bezbolnim palicama, Beograđani su u stanju da poruše sve na šta naiđu, osim demokratski izabrane vlasti. Čarapani iz Kruševca zaista nisu zaslužili da se na taj način zloupotrebljava jedno od njihovih obeležja.

Demokratska opozicija, gradonačelnika Beograda g. Malog, proglašava za nevenčanog muža Sava-male. Mali svoju malu maltretira i prebija urušavajući joj svaki ljudski ponos i elementarno žensko dostojanstvo. Borci za pravnu državu su ustali u odbranu bespravno podignutih objekata i primenu zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Na to Mali odgovara: kad porastem kaz’će vam se samo.

Analitičari, statističari, kijavičari, električari i mehaničari, prognozeri, kritizeri, akviziteri, kozeri i ovčari, burazeri i vračari, akademičari, anemičari, Kurte, Murte i drugi jahači koji se ni u čemu ne slažu, jedinstveni su u saznanju da grm u kome leži zec nije naš grm. Takođe se slažu da mi bitku za prošlost sigurno ne možemo dobiti, ali bitku za budućnost možemo izgubiti i bez pomoći sa strane.

Prema tome, nisu svi političari isti. Neki su i gori.

Izvor: Stanje stvari

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: