fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dragan Šućur, STRADANjE SVEŠTENSTVA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U SISTEMU USTAŠKIH LOGORA JADOVNO – GOSPIĆ 1941. GODINE

Oružane snage Bosne i Hercegovine, Banja Luka

STRADANjE SVEŠTENSTVA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U SISTEMU USTAŠKIH LOGORA JADOVNO-GOSPIĆ 1941. GODINE

U radu se na osnovu literature i djelimične arhivske građe Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, opisuje stradanje episkopa, sveštenika, đakona, monaha i bogoslova u sistemu ustaških logora Jadovno–Gospić. Rad na osnovu pomenutih izvora nastoji pokazati pravu namjeru vlasti Nezavisne Države Hrvatske sa pravoslavnim sveštenstvom, a samim tim i sa pravoslavnim Srbima. Pored toga, naveden je broj episkopa, sveštenoslužitelja i bogoslova koji su, i na kakav način, izgubili živote u sistemu ustaških logora Jadovno–Gospić 1941. godine. Mnogi od njih bili su na najsvirepiji način mučeni i ubijeni, a neki su i živi bacani u jame. Ubijanjem arhijereja i sveštenika ustaška vlast je nastojala ne samo da obezglavi već i da potpuno satre Srpsku pravoslavnu crkvu na cijeloj teritoriji NDH. Prema raspoloživim podacima u logoru Jadovno 1941. godine, za samo nekoliko mjeseci ubijena su: dva arhijereja, pet jeromonaha, 56 sveštenika, dva đakona, dva kaluđera, dva bogoslova i jedan teolog. Zajedno sa njima ubijeno je blizu 40.000 pravoslavnih Srba koji svi zajedno čine mučeničku Crkvu Hristovu.

Porodice srpskih žrtava iz Grubišnog Polja, kod Šaranove jame na Velebitu 1957. godine. Milan Bastašić, Bilogora i Grubišno Polje 1941–1991, Banja Luka – Beograd 2009, str. 70.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: