Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DOSTA SA VELIČANjEM USTAŠTVA!

Datum objave: četvrtak, 8 marta, 2012
Veličina slova: A- A+

margel.jpgZAGREB, 8. MARTA /SRNA/ – Margelov institut, nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj,  zahtijeva da hrvatski Sabor obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom  u Blajburgu, mjestu na kome su  1945. zaustavljene fašističko-ustaške vojne jedinice Pavelićeve NDH u svom povlačenju pred antifašističkim oslobodiocima.

“Naglašavamo da su se među tim vojnicima nalazilo mnogo ustaških ratnih zločinaca, čak i stražara jasenovačkog logora. Smatramo da iz više razloga ne postoje zakonske i ustavne osnove kojim bi Sabor Republike Hrvatske bio pokrovitelj ove manifestacije”, navodi se u pismu koje je Margelov institut uputio predsjedniku Sabora Borisu Špremu,  u koje je Srna imala uvid.

Margelov institut ističe da na blajburškom polju ne postoje nikakve masovne grobnice, a  osim različitih  procjena broja žrtava ne postoji službeni i verifikovani  popis žrtava niti njihova kvalifikacija /civili, domobrani, ustaše/.

“Ne postoji nikakav zakon kojim se reguliše finansiranje komemoracije na Blajburgu. Ustav Republike Hrvatske  jasno se odriče ustaške NDH, prema tome hrvatski domobrani  i ustaše  nisu nikakva hrvatska vojska, jer NDH nije bila država hrvatskog naroda. Jedina prava hrvatska vojska bila je Narodnooslobodilačka vojska Hrvatske, odnosno  partizani”, navode u Margelovom institutu.

Ovaj institut podsjeća da su  Centar “Simon Vizental” i Jevrejska  zajednica Austrije tražili  od austrijskih vlasti sprečavanje održavanja te manifestacije zbog ustaške simbolike na tom skupu.

Margelov institut pridružuje se ostalim antifašističkim organizacijama i pojedincima u traženju trajnog obustavljanja podrške ovoj manifestaciji, odnosno finansijske podrške  tzv. počasnom blajburškom vodu.

“Mnoga mjesta bivših ustaških koncentracionih  logora u Hrvatskoj danas su neobilježena, a prethodno devastirana od 1991. godine naovamo. Ta se mjesta stradanja, po konvencijama UN, moraju zaštititi kao mjesta koncentracionih logora, što je dužnost i ovog sabora. Blajburg nije klasifikovan  kao koncentracioni  logor i nema takav status, niti ga može imati”, zaključuje Margelov institut.

Margelov institut, čije je sjedište u Zagrebu, uputio je pismo i ministru pravosuđa  Hrvatske Orsatu  Miljeniću, u kome navodi da,   kao organizacija jevrejske nacionalne manjine koja se bori protiv antisemitizma i rasizma, odbacuje u potpunosti presudu Prekršajnog suda u Kninu i smatra se duboko oštećenom kada se ustaška ikonografija, umotana u suvenire, te službeni ustaški pozdrav “Za dom spremni”, prema odluci tog suda, proglašavaju “starim povijesnim hrvatskim pozdravom”.

“Sudija Katarina Peršen, koja je položila zakletvu da će poštovati Ustav i zakone Hrvatske, trebalo bi i da ih brani, a ne da ih krši i omalovažava na ovakav način. Pozdrav ‘Za dom spremni’ u svom izvornom obliku, koji je i osnova policijske prijave Policijske uprave Šibensko-kninske Prekršajnom sudu u Kninu, originalan je ustaški pozdrav kojim su završavali tekstovi rasnih zakona i deportacione  liste za koncentracione logore Pavelićeve NDH”, kaže se u pismu ministru Miljeniću i od njega traži da preduzme korake s ciljem poništavanja presude kninskog suda.

Dovoditi službeni ustaški pozdrav u konotaciju sa “istorijskim hrvatskim pozdravom ili operskim djelima”, kako navode u Institutu,  sramotan je način relativizacije ustaških zločina koji su počinjeni pod tim pozdravom.

“To je odraz istorijskog revizionizma u društvu koje je uzelo maha i u sudskim odlukama i  tako se  izvršava ‘crni’ udar državnih službenika – onih pravosudnih – na antifašističke temelje hrvatskog Ustava”, dodaje se u pismu.

Margelov institit u pismu navodi da i držanje misa zadušnica za poglavnika ustaške države i ratnog zločinca Antu Pavelića smatra krivičnim  djelom, koje su pravosudni organi dužni goniti po službenoj dužnosti.

“Porodica  svakog pokojnika, pa i ustaškog poglavnika, ima pravo na privatnu vjersku ceremoniju u krugu porodice, ali ne i u javnim crkvenim objektima čime se vrijeđaju osjećaji građana i  uznemiruje javnost, budući da se na tim misama upotrebljava politička retorika kojom se negira zločinačka i genocidna politika Ante Pavelića”, navodi se u pismu.

Margelov institut podsjeća  da ovakve “vjerske” manifestacije nisu moguće u Njemačkoj za Adolfa Hitlera, pa tome nema mjesta ni u Hrvatskoj, koja je, kako se navodi,  dio antifašističke Evrope.

Ovaj institut uputio je pismo i hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću u kome zahtijeva da  preduzme oštre korake s ciljem  uklanjanja više zastava i grbova ustaške NDH na saobraćajnim raskršćima u  Zagrebu.

“Smatramo da derivatima fašističkih ustaških zastava i grbova nema mjesta u modernoj Republici Hrvatskoj, kao zemlji kandidatu za ulazak u Evropsku  uniju”, kaže se u pismu.

 

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti: margelovinstitut.blog
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top