Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Dopuna izveštaja o “Dobrovoljačkoj”

Datum objave: ponedeljak, 30 aprila, 2012
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

dobrovoljacka.jpgBanjaluka — Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo dostavio je tužilaštvu BiH dopunu službenog izveštaja u vezi sa predmetom “Dobrovoljačka”.

Naime, ta dopuna sadrži svedočenje neposrednih žrtava zločina počinjenog u toj sarajevskoj ulici tokom poslednjeg rata.

Kako su preneli bosanski mediji, operativnim radom došlo se do podataka o više lica koja do sada nisu bila obuhvaćena predmetnom istragom, a bila su neposredne žrtve zločina koji je počinjen u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA.

Oni, kako se navodi, svojim svedočenjima potvrđuju ubijanje, zarobljavanje, mučenje i zlostavljanje vojnika JNA. Njihove izjave nadležnim organima dostavljene su prvi put tužilaštvu BiH.

Dopuna službenog izveštaja dostavljena je Tužilaštvu juče, saopšteno je iz Centra javne bezbednosti, a u tužilaštvu kažu da tu dokumentaciju još nisu dobili.

Portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić je izjavio da je potrebno da prođe bar jedan dan, a s obzirom na to da je dokumentacija prosleđena juče, najverovatnije je da će ona u tužilaštvu biti u ponedeljak.

Strani član tužilaštva BiH Džud Romano doneo je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka” protiv 14 lica, među kojima i protiv člana ratnog predsedništva Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka. Romano je saopštio da je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasedi koju su postavile paravojne formacije “zelene beretke” i “patriotske lige”, kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 ljudi je zarobljeno.

Izvor: B92

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top