fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dopuna izveštaja o „Dobrovoljačkoj“

dobrovoljacka.jpgBanjaluka — Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo dostavio je tužilaštvu BiH dopunu službenog izveštaja u vezi sa predmetom „Dobrovoljačka“.

Naime, ta dopuna sadrži svedočenje neposrednih žrtava zločina počinjenog u toj sarajevskoj ulici tokom poslednjeg rata.

Kako su preneli bosanski mediji, operativnim radom došlo se do podataka o više lica koja do sada nisu bila obuhvaćena predmetnom istragom, a bila su neposredne žrtve zločina koji je počinjen u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA.

Oni, kako se navodi, svojim svedočenjima potvrđuju ubijanje, zarobljavanje, mučenje i zlostavljanje vojnika JNA. Njihove izjave nadležnim organima dostavljene su prvi put tužilaštvu BiH.

Dopuna službenog izveštaja dostavljena je Tužilaštvu juče, saopšteno je iz Centra javne bezbednosti, a u tužilaštvu kažu da tu dokumentaciju još nisu dobili.

Portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić je izjavio da je potrebno da prođe bar jedan dan, a s obzirom na to da je dokumentacija prosleđena juče, najverovatnije je da će ona u tužilaštvu biti u ponedeljak.

Strani član tužilaštva BiH Džud Romano doneo je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage u slučaju „Dobrovoljačka“ protiv 14 lica, među kojima i protiv člana ratnog predsedništva Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka. Romano je saopštio da je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasedi koju su postavile paravojne formacije „zelene beretke“ i „patriotske lige“, kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 ljudi je zarobljeno.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: