fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DOPRINOS GORNjEG PODRINjA POBJEDI U CERSKOJ BICI

Promocija_knjige_u_Foci-ca91a8bdDešavanja na ratištu od Foče do Rudog i Višegrada 1914. godine u značajnoj mjeri odredila su tok Cerske bitke koja je bila prva pobjeda saveznika nad austrougarskom vojskom, rečeno je sinoć u Foči na promociji knjige „Ofanzivni gornjodrinski front“ autora Predraga Ostojića, istoričara iz Rudog.
Ostojić ističe da herojski otpor srpske i crnogorske vojske daleko brojnijem neprijatelju početkom Velikog rata na području Gornjeg Podrinja u zvaničnoj istoriografiji nije dobio mjesto koje zaslužuje.

„Poenta knjige je da gornjodrinsko ratište predstavi u pravom svjetlu, jer se početak Prvog svjetskog rata uglavnom vezuje za akcije u Srbiji, dok o ovom području nije puno govoreno ni pisano. U ovoj knjizi sam dokazao da je veliki doprinos veličanstvenoj pobjedi u Cerskoj bici, koja se dešavala od 16. do 20. avgusta 1914. godine, imao upravo otpor ovdje na Drini, od Čelebića, Foče, Čajniča, Rudog i Višegrada dalje prema Užicu“, rekao je Ostojić.

On je pojasnio da su dejstva na ovom ratištu, koja opisuje u svojoj knjizi, zaustavila ofanzivu austrougarskih snaga prema Užicu i platou Zlatibora, čime je spriječeno opkoljavanje i udar u bok srpske vojske u Cerskoj bici.

Ostojić u knjizi iznosi i malo poznat podatak da je Rudo početkom avgusta 1914. godine bilo prvi oslobođeni grad u tadašnjoj Austrougarskoj, a osim borbenih dejstava i prodiranja crnogorske vojske nadomak Sarajeva, opisuje i stradanja srpskog civilnog stanovništva na ovom području.

Ostojićeva knjiga je jedan od radova sa naučnog skupa o Prvom svjetskom ratu koji je prošle godine održan u Podgorici. Knjigu je napisao koristeći arhivsku građu Vojno-istorijskog instituta iz Beograda, državnog arhiva Crne Gore, užičkoga arhiva, ali i lična saznanja sa terena.

U organizaciji Biblioteke „Prosvjeta“, promocija je održana u galeriji fočanskog Muzeja, u okviru Majskih dana kulture.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

POTPISAN SPORAZUM O OČUVANjU ISTORIJE PRVOG SVJETSKOG RATA

Srbi iz Bosne i Hercegovine u vrtlogu Prvog svjetskog rata

PROMOVISANE TRI KNjIGE O PRVOM SVJETSKOM RATU

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: