Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DOPRINOS GORNjEG PODRINjA POBJEDI U CERSKOJ BICI

Datum objave: utorak, 5 maja, 2015
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Promocija_knjige_u_Foci-ca91a8bdDešavanja na ratištu od Foče do Rudog i Višegrada 1914. godine u značajnoj mjeri odredila su tok Cerske bitke koja je bila prva pobjeda saveznika nad austrougarskom vojskom, rečeno je sinoć u Foči na promociji knjige “Ofanzivni gornjodrinski front” autora Predraga Ostojića, istoričara iz Rudog.
Ostojić ističe da herojski otpor srpske i crnogorske vojske daleko brojnijem neprijatelju početkom Velikog rata na području Gornjeg Podrinja u zvaničnoj istoriografiji nije dobio mjesto koje zaslužuje.

“Poenta knjige je da gornjodrinsko ratište predstavi u pravom svjetlu, jer se početak Prvog svjetskog rata uglavnom vezuje za akcije u Srbiji, dok o ovom području nije puno govoreno ni pisano. U ovoj knjizi sam dokazao da je veliki doprinos veličanstvenoj pobjedi u Cerskoj bici, koja se dešavala od 16. do 20. avgusta 1914. godine, imao upravo otpor ovdje na Drini, od Čelebića, Foče, Čajniča, Rudog i Višegrada dalje prema Užicu”, rekao je Ostojić.

On je pojasnio da su dejstva na ovom ratištu, koja opisuje u svojoj knjizi, zaustavila ofanzivu austrougarskih snaga prema Užicu i platou Zlatibora, čime je spriječeno opkoljavanje i udar u bok srpske vojske u Cerskoj bici.

Ostojić u knjizi iznosi i malo poznat podatak da je Rudo početkom avgusta 1914. godine bilo prvi oslobođeni grad u tadašnjoj Austrougarskoj, a osim borbenih dejstava i prodiranja crnogorske vojske nadomak Sarajeva, opisuje i stradanja srpskog civilnog stanovništva na ovom području.

Ostojićeva knjiga je jedan od radova sa naučnog skupa o Prvom svjetskom ratu koji je prošle godine održan u Podgorici. Knjigu je napisao koristeći arhivsku građu Vojno-istorijskog instituta iz Beograda, državnog arhiva Crne Gore, užičkoga arhiva, ali i lična saznanja sa terena.

U organizaciji Biblioteke “Prosvjeta”, promocija je održana u galeriji fočanskog Muzeja, u okviru Majskih dana kulture.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

POTPISAN SPORAZUM O OČUVANjU ISTORIJE PRVOG SVJETSKOG RATA

Srbi iz Bosne i Hercegovine u vrtlogu Prvog svjetskog rata

PROMOVISANE TRI KNjIGE O PRVOM SVJETSKOM RATU

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top