Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DOKUMENTARAC O POSLjEDICAMA NATO BOMBARDOVANjA

Protesti na Srpskoj Grbavici

Protesti na Srpskoj Grbavici

Večerašnjim prikazivanjem dokumentarnog filma „Bosanski sindrom“ autora Dragana Elčića, Udruženje „Sarajevski Srbi“ iz Bratunca obilježilo je 19 godina od iseljavanja (egzodusa) Srba iz opština tadašnjeg Srpskog Sarajeva, i njihovog doseljavanja u Bratunac i Srebrenicu, nakon što su njihova mjesta življenja Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji BiH.

U okviru programa obilježavanja golgote sarajevskih Srba „Pamtimo, ne zaboravimo“, večeras je u Bratuncu prikazan još jedan dokumentarni film istog autora „Putnik kroz vasionu i vekove“ o velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.

Autor Elčić je rodom iz sarajevske opštine Hadžići i sa porodicom je početkom 1996. godine sa oko 8.000 Srba iz te opštine doselio u Bratunac.

On je prvo snimio dokumentarni film „Krst-ić“ koji je obišao svijet i skrenuo pažnju na stradanje sarajevskih Srba.

„Film `Bosanski sindrom` govori o posljedicama Nato bombardovanja municijom koja je sadržavala osiromašeni uranijum i Srbi su kolateralna šteta tog bombardovanja koje je ostavilo katastrofalne posljedice na ljude i biljni svijet“, izjavio je Elčić.

On kaže da se ova tema razvila u serijal priča o posljedicama NATO bombardovanja BiH, Iraka, Srbije, Libije …

Vidomir Banduka iz bratunačkog Udruženja „Sarajevski Srbi“ bio je jedan od svjedoka NATO bombardovanja u Hadžićima, ali kaže da je i svjedok „silnog obolijevanja sarajevskih Srba od karcinoma i njihovog ubrzanog umiranja“.

On kaže da su ostale trajne posljedice Nato bombardovanja i da one još izazivaju oboljenja ljudi i biljnog svijeta koji su bili u neposrednoj blizini lokacija koje je NATO bombardovao.

„Više stotina izbjeglih Hadžićana oboljelo je nakon rata od karcinoma i umrlo u Bratuncu. Ovdje je ostalo još oko 2.000 stanovnika koji su izbjegli iz Hadžića, a njih stotinu još živi u alternativnim smještajima“, pojasnio je Banduka.

Banduka je večeras podsjetio prisutne na golgotu sarajevskih Srba prilikom njihove seobe sa svojih vjekovnih ognjišta u neizvjesnost kada su prevozili posmrtne ostatke svojih srodnika i saboraca te ponešto pokretne imovine, tražeći bilo kakve kuće i zidine da se u njih smjeste.

„Sarajevski Srbi nisu imali dilemu. Nisu željeli prihvatiti muslimansku vlast. Sloboda im je bila draža od svega i sve su ostavili da bi živjeli slobodni u svojoj Republici Srpskoj za koju su se borili i koju su neizmjerno voljeli i vole bez obzira na uslove i standard života“, rekao je Banduka.

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice sutra će biti služen parastos za nastradale sarajevske Srbe.

Nakon toga biće odata pošta, prislužene svijeće za pokoj duša poginulih boraca sa sarajevskog ratišta, čiji su posmrtni ostaci preneseni u bratunačko groblje, gdje će biti položeno cvijeće i okađeni njihovi grobovi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA SJEĆANjE NA GOLGOTU SARAJEVSKIH SRBA

UVREDA ZA REPUBLIKU SRPSKU I SRPSKI NAROD

SARAJEVO – VELIKA GROBNICA SRBA

OBILjEŽAVANjE FORMIRANjA ODREDA SPECIJALNE POLICIJE ILIDžA

Borci ne odustaju od vjerskog obreda na mjestu zločina!

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: