fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokumenta: Saopštenje povodom godišnjice stradanja civila tokom vojno-redarstvene akcije „Oluja“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja_srbi_u_kolonama.jpg

Na današnji dan pre 17 godina počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom za koji i danas niko nije odgovarao. Ovim putem želimo još jednom skrenuti pažnju javnosti na teško nasleđe neprocesuiranih zločina počinjenih u toku i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije „Oluja“, izraziti solidarnost sa porodicama žrtava i još jednom upozoriti na pomanjkanje saosećanja prema žrtvama iz drugih etničkih zajednica.
Jedan od takvih incidenata dogodio se 07. avgusta 1995. godine oko 10h u selu Bravsko u susednoj Bosni i Hercegovini, gde je živote izgubilo 9 osoba, od toga četvoro dece, dok ih je više od 50 lakše ili teže ranjeno.
Toga dana su, naime, 02:00 nadzvučna aviona tipa MIG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, 30-ak kilometara duboko u unutrašnjosti BiH gađali kolonu civila iz južne Like i severne Dalmacije, koji su tokom vojno-redarstvene akcija „Oluja“ u strahu napustili svoje domove . Kolona civila se kretala tzv. Petrovačkom cestom između Bosanskog Petrovca i Ključa, kada su je kod mesta Kapljuh u selu Bravsko nadletjeli dva aviona doletjela iz pravca zapada, odnosno Hrvatske.
U drugom preletu na kolonu vozila ispaljeno je više raketa, i tom prilikom su na mestu poginuliDarinka Drča (1927) i njeni unuci Jovica Drča (1989) i Mirjana Dubajić (1974), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, brat i sestra Nevenka Rajić ( 1984) i Žarko Rajić (1986) iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951) i njegov sin Darko (1982) iz ​​Donjeg Lapca te Branko Stjelja (1923) i njegov sinMirko (1961) iz Nadina kod Benkovca.
Prema izjavama svedoka (lokalnih mještana i preživelih izbeglica) u koloni su bili isključivo civili, a pripadnika bilo kakvih vojnih jedinica nije bilo nigde u blizini. Avioni su kolonu preletjeli vrlo nisko i relativno sporo te su piloti bez ikakve sumnje morali videti da se radi o civilnim vozilima, ženama i deci. Ipak su se, nakon prvog preleta, okrenuli, na povratku raketirali kolonu te naposljetku odleteli natrag u pravcu Hrvatske.
Naglašavamo, takođe, da se spomenuti incident dogodio poslednjeg dana akcije „Oluja“ kada više nije bilo nikakve realne pretnje za hrvatske jedinice, te duboko na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine.
Istoga dana dogodio se još jedan sličan incident, takođe na području BiH, kada su avioni raketirali HRZ drugi krak kolone izbjeglica, s područja Korduna i Banije. Prema nekim izvorima u napadu na kolonu civila u selu Svodna kod Novog Grada / Bosanskog Novog smrtno je stradalo više osoba.
Navodeći ovaj primer i sećajući se nevinih žrtava, želimo još jednom podsetiti javnost i relevantne vladine institucije na činjenicu da su ti zločini počinjeni i da za njih niko nije odgovarao te time i na neizvršenu obavezu otkrivanja i procesuiranja počinilaca ratnog zločina nad civilima.
Procesuiranje ratnih zločina mora se sprovoditi dosledno, bez obzira ko je počinilac, a ko je žrtva, jer zločin, ma čime on bio podstaknut nema ni naciju ni vjeru, nego samo obilježje zla i stoga ničim ne može biti opravdan, kao što se ne može opravdati ni njegovo neprocesuiranje.

 

Izvor: Dokumenta

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: