fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Premijera_filma_Srbija_u_Velikom_ratu.jpg

БЕОГРАД/СРНА/ – Документарно-играни филм „Србиjа у Великом рату“ премиjерно jе синоћ приказан у Београду.

Премиjери филма у Дому Гарде на Топчидеру присуствовао jе и министар одбране Србиjе Братислав Гашић, коjи jе нагласио да jе то остварење веома значаjано jер подсjећа на слике страдања из четири године Првог свjетског рата, а коjе су и даље веома jаке.

„Подсетиће нас на велику жртву, али и подвиге српског воjника, а захваљуjући управо њима Србиjа jе изашла и тада као победник“, рекао jе Гашић.

Филм „Србиjа у Великом рату“, аутора Слађане Зарић, урађен jе у копродукциjи Министарства одбране – Воjнофилмског центра „Застава филм“ и Радио телевизиjе Србиjе, подсjећаjу београдски медиjи.

Геополитички односи уочи Великог рата, интереси великих сила и положаj Србиjе, српски уступци и аутроугарски ратни ултиматум – неке су од тема у филму коjи обрађуjе све наjзначаjниjе тренутке у српскоj историjи од 1914. до 1918. године.

Сниман jе у 13 држава – Србиjи, Албаниjи, Грчкоj, Македониjи, Аустриjи, Чешкоj, Словачкоj, Мађарскоj, Румуниjи, Бугарскоj, Русиjи, Тунису и Францускоj, на путевима и локациjама коjима jе прошла српска воjска од 1915. до 1918. године.

Редитељ филма, чиjи покровитељ jе Министарство културе Србиjе, jе Ивана Стивенс, а глумачку екипу предводе Воjа Браjовић, Бранислав Лечић, Мики Крстовић, Срђан Тимаров, Бранко Јеринић…

У филму говоре и еминентни српски, али и инострани историчари из Велике Британиjе, Француке, Русиjе, тако да jе и са међународног аспекта сагледано оног што се дешавало у Првом свjетском рату.

Документарно-играни филм, осим осврта на наjзначаjниjе битке српске воjске из тих година садржи и не тако познате приче о судбини српских воjних заробљеника и цивила.

Игране сцене у филму представљаjу реконструкциjу важних историjских догађаjа, а засноване су на свjедочењима савременика коjа су остала забиљежена у историjским књигама и ратним дневницима.

 

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

У МОСКВИ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА „СОЛУНЦИ ГОВОРЕ“

ДОКУМЕНТАРНО ФИЛМСКО ВЕЧЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

У Сомбору одржани сусрети „Матица – Диjаспора“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: