fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DOKLE TAKO? – Sve komšije imaju sva prava u Srbiji, samo Srbi nemaju nikakva prava u susednim zemljama

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/transparent_srbe_na_vrbe.jpg

Piše: Čedomir Antić

Nova godina najavljena nam je kao politički važna i ekonomski ključna. Nema međutim onih tako poznatih prepreka i uslovljavanja… Predstavnici SAD i EU, hegemona savremenog Balkana, kao da su blaži prema vladi Vučića, Nikolića i Dačića nego prema Miloševiću kada je izdao RSK, Đinđiću kada je protivno zakonu isporučio Miloševića haškom ruglu, Koštunici kada se iskreno borio za očigledan poraz, Tadiću kada je bio u fazi izvinjavanja… Pitam se samo da li je to zato što su sadašnje vlasti „šampioni reformi” ili zato što za razliku od svih pobrojanih „nisu nacionalističke”?

Pošto su partije u Srbiji sistematski kvarene, jasno je da su prethodne vlade (možda sa delimičnim izuzetkom Koštuničine), kada su ponekad delovale mimo želja Vašingtona i Brisela, to činile pre svega u strahu od narodne većine. Današnja vlada nema taj problem. Pre promene imena, programa i identiteta ona je ekstremizmom i nerazumom za duže vreme onemogućila formiranje ne samo nacionalističke već bilo kakve opozicije posvećene odbrani nacionalnih i državnih prava…

Napredni klub od 2008. sistematski posmatra stanje političkih prava srpskog naroda u regionu. Tokom 2010. i 2011. bilo je čak i nekog institucionalnog napretka u Srbiji, a sam nagoveštaj sistematske državne politike imao je odmah uticaja na terenu – u osam susednih i okolnih država u kojima srpski narod živi od davnina i imao je ili ima nekakav politički status. Danas je, nažalost, drugačije… Praskozorje se pretvorilo u novu noć…

Posle dve i po godine vladavine današnje koalicije jasno je da je pitanje državne politike prema srpskom narodu izvan granica Srbije stavljeno po strani i planski zanemareno. Ustavne obaveze, zakonski okviri i slova strategije ostali su, kad je reč o državnoj politici prema zagraničnim srpskim zemljama, prazno slovo na papiru. Srpska vlada se danas manje bavi i srazmerno manje ulaže u 1,8 miliona Srba u regionu nego pre tri godine. Tada je radila zabrinjavajuće malo, neujednačeno i nesistematično. Danas radi manje i slabije. Pored slabog rada vlade i državnih ustanova, nadležno ministarstvo je prvo pretvoreno u kancelariju, a kancelarija je potom ukinuta i pripojena srpskoj diplomatiji. Čak je na Diplomatskoj akademiji MSP-a posle dve godine ukinut i kurs posvećen srpskom narodu u regionu…

Nedavni susret dr Mladena Ivanića, predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, jednog od vođa opozicije u Republici Srpskoj sa predsednikom i premijerom Srbije prošao je a da ga domaćini nisu upitali kakav je to sporazum njegova koalicija potpisala sa SDA. Da li možda postoji opasnost da o dvadesetoj godišnjici Dejtonskog sporazuma bude umanjena autonomija Srpske? Srpski političari iz RS – to Miloševiću nije bilo jasno, a Tadiću i Vučiću nikako da postane jasno – ne služe samo da budu upotrebljavani u svrhu sopstvene vlasti.

U pravu je Boris Tadić kada kaže kako su sadašnje vlasti u najboljim odnosima sa Crnom Gorom a da pritom nisu rešile nijedan od otvorenih problema između dve države. Da li je moguće da je od sudbine 200.000 obespravljenih Srba iz Crne Gore važnija karijera jednog ili grupe ljudi koje humanisti iz Podgorice, bivši Miloševićevi drugari i klonovi, ne žele da vide pred sudom za organizovani kriminal? Gde su ćirilične table u Vukovaru? Nije predsednik Srbije savetnik Josipoviću da mu sugeriše kako treba da promeni zakone koje ne može da poštuje. Mi smo veliki prijatelji sa Hrvatskom, a da li smo s njom rešili makar jedan otvoreni problem? Pošto pitanje nestalih građana Hrvatske zloupotrebljavaju kako bi održavali tenzije u hrvatskom narodu… Hajde i mi da pitamo: šta je sa nestalim Srbima? Pravosuđe iz koga je potekao sudija koji na suđenju za ratne zločine čestita hrvatskoj reprezentaciji, danas se osorno odnosi prema srpskom specijalnom sudu. Hajde neka među njihovim osuđenima bude svega 10 odsto zločinaca nad Hrvatima i neka stave u vrh tužilaštva etničkog Srbina… Pa da vidimo koliko će još ostati na Markovom trgu i koliko će posle dugo poživeti.

Šta je sa arhiepiskopom Jovanom Šestim u Makedoniji? On je jedini politički zatvorenik u današnjoj Evropi… Šta je Srbija uradila u vezi s tim? Ali, važno je da li su makedonski vino i rakija bolji od naših. Da li je neko pitao Edija Ramu kada će da dozvoli Srbima iz Albanije da vrate i imena i prezimena koja su im dali roditelji i nosili njihov preci? Naš premijer, međutim, ide kod ambasadora da ih pita da li je prenaglio kada je crveneo pred provokacijama nevaspitanog šoviniste koji zauzima položaj premijera države čija je „evropska perspektiva” jasnija od naše.

Dokle tako?

 

Izvor: Intermagazin.rs

 

Vezane vijesti:

REALAN STRAH ZA OPSTANAK SRBA U HRVATSKOJ – Jadovno 

UVREDLjIVI GRAFITI PROTIV SRBA – Jadovno 1941.

Srbi obrisani sa splitske rive – Jadovno 1941.

Poruka Srbima „Ima da vas nema“ – Jadovno 1941.

KAKO JE SPLIT POSTAO „CRNI GRAD“ – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: