fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DOKAZI O RATNIM ZLOČINIMA U MAGACINIMA TUŽILAŠTVA

Tužilaštvo za ratne zločine

Tužilaštvo za ratne zločine


Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun zatražio je danas od Tužilaštva za ratne zločine da razjasni informacije Službe za otkrivanje ratnih zločina koja je došla do saznanja da se u magacinskom prostoru tog tužilašta nalaze dokazi o izvršenim zločinima nad Srbima u BiH i Hrvatskoj.

Drecun je naveo da u dopisu Službe za otkrivanje ratnih zločina, između ostalog, piše da su policijski službenici te službe došli do saznanja da se u magacinskom prostoru Tužilaštva za ratne zločine nalazi nekoliko desetina hiljada neobrađenih izjava lica koja su u Srbiju došla iz Hrvatske i BiH za vrijeme i nakon ratnih dešavanja.

„Te izjave su prikupili predstavnici Komiteta za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovečnosti međunarodnog prava, predstavnici boračkih i udruženja žrtava rata Republike Srpske i dostavili tužilaštvu na dalji rad i postupanje“, naglasio je Drecun, prenose beogradski mediji.

On je upozorio da su originalnim izjavama pred policijskim i sudskim organima Srbije izbjegla lica svjedočila o svojim stradanjima i stradanjima sunarodnika, često navodeći imena izvršilaca ratnih zločina, Hrvata i Bošnjaka.

„Te izjave odnose se isključivo na žrtve srpske nacionalnosti, odnosno na izvršioce nesrpske nacionalnosti“, rekao je Drecun i naglasio da su mnogi izbjegli da budu osuđeni za ratne zločine zato što je neko „gurnuo tu dragocjenu dokumentaciju u neki magacin i nije postupio po njoj“.

On je ukazao na ocjenu Službe za otkrivanje ratnih zločina da je neblagovremenom obradom i držanjem materijala u magacinskom prostoru Tužilaštva za ratne zločine u velikoj mjeri otežano istraživanje i procesuiranje ratnih zločina koji su izvršeni nad Srbima u Hrvatskoj i BiH.

„Zbog neblagovremene obrade ove dokumentacije, koja se skoro 10 godina nalazila u magacinskom prostoru, omogućeno je da desetina izvršilaca ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj i BiH ne budu procesuirani zbog nedostatka dokaza“, zaključio je Drecun.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

DRECUN: POKUŠAJ ZATIRANjA PRAVOSLAVLjA – Jadovno 1941.

Da li izlaze na vidjelo zločini nad Srbima u Posavini …

Nekažnjeni zločini nad Srbima – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: