fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dodik: Svjetski centri nisu htjeli da proglase genocidom srpsko stradanje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da umanjivanje broja žrtava ustaškog sistema logora smrti Jasenovac, koje vrše pojedini hrvatski autori, ima za cilj da umanji ovo stradanje koje po karakteru predstavlja genocid.

POGLEDAJ VIDEO

„Stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu nikada nije proglašeno genocidom, jer to nisu htjeli ni svjetski centri, pošto su zanemarivali sve što stiže iz komunističke Jugoslavije, ali nije htjela ni komunistička vlast“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, uoči promocije monografije „Jasenovac – Aušvic Balkana“, čiji je autor izraelski istoričar Gideon Grajf.

On je dodao da je komunistički režim jednako odgovoran za skrivanje takvih podataka, računajući da će vrijeme uništiti dokaze i eliminisati sjećanja.

Dodik je rekao da se Srbi vraćaju sjećanju na svoja stradanja tek u zadnjih dvadesetak godina, dok država Izrael to već dugo radi.

„Večeras je veoma važna prezentacija monumentalnog djela jednog od najvećih autoriteta u svijetu koji izučava genocid i stradanja. Važno je da sa te adrese dolazi studija koja govori o tome da je stradanje u Jasenovcu i na Balkanu identično onome u Aušvicu“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, za domaću javnost je veoma važno to djelo, a to što strani autori govore o toj tematici znači da je potkrepljeno istorijskim i svakim drugim činjenicama.

„To djelo zavređuje da bude u svakoj našoj javnoj ustanovi, u svakoj biblioteci, u školi i u svakom srpskom domaćinstvu. Taj zbornik govori o strahotama stradanja i o politici Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ koja je imala za cilj da konačno riješi `srpsko pitanje` na način da se pobije trećina Srba, trećina protjera, a trećina pokrsti /u katoličku vjeru/“, rekao je Dodik.

POGLEDAJ VIDEO

On je podsjetio da je sa Srbijom postignut dogovor da se izgradi monumentalno spomen-područje Donja Gradina, kao i da takva spomen-obilježja budu i na drugim prostorima gdje su masovno stradali Srbi, te da se pristupi snimanju igrano-dokumentarnog filma o stradanju u Jasenovcu, koji treba da dodatno sačuva sjećanje na te strahote.

Dodik je naveo da je u Prvom svjetskom ratu poginulo 1,3 miliona Srba, a u Drugom svjetskom ratu više od milion.

On je podsjetio da je danas bio u mjestu Drakulić, gdje su ustaše ubile tupim predmetima 2.300 Srba od čega 560 djece.

„Sve to govori da je to bio proces i da mi moramo da osvježimo sjećanja ne samo u ovim vremenima, nego i da budućim generacijama ostavimo svjedočanstvo o tome šta se desilo na ovim prostorima“, istakao je Dodik.

On je naveo da je komisija koju je formirala bivša Jugoslavija utvrdila da je u Jasenovcu stradalo više od 750.000 Srba.

Dodik je ukazao da je država Izrael imenovala svaku jevrejsku žrtvu u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: RTRS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: