fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Додик: Срби поднели највеће жртве

Dodik-na-Mrakovici.jpgБеоград — Председник РС Милорад Додик изjавио jе на обележавању 70. годишњице од битке на Козари да jе српски народ поднео наjвеће жртве у борби против фашизма.

Он jе истакао да данас има оних коjи желе да умање његову улогу у Другом светском рату.

На свечаноj академиjи у Народном позоришту у Београду поводом 70. годишњице од битке на Козари, Додик jе рекао да jе на простору Босне и Херцеговине устанак против нацизма и фашизма у Другом светском рату подигнут искључиво у краjевима у коjима су живели Срби, а не, како jе навео, у Сараjеву.

„Срби су у огромноj већини били припадници народноослободилачких jединица и наjвише jе српски народ настрадао у Другом светском рату“, рекао jе Додик и указао да jе чињеница да су, с друге стране, други народи бивше Југославиjе већином стали на страну окупатора.

Говорећи о жртвама коjе jе поднео српски народ током битке на Козари, председник Републике Српске jе подсетио да многа места на Козари, Поткозарjу и Грмечу никада нису успела да достигну броj становника коjи су имала пре Другог светског рата.

Он jе упозорио да jе потребно „спречити покушаjе ревизиjе историjе Другог светског рата у коjима се настоjи минимизирати улога српског народа“, а, како jе навео, повећати улога других у борби против фашизма.

„Јасеновац и Козара су наjзначаjниjи симболи страдања српског народа фашизму и окупатору. На споменику на Козари исписана су имена жртава, а у наjвећем броjу случаjева то су српска имена“, рекао jе Додик и додао се стога Јасеновац и Козара не смеjу заборавити.

Пм jе подсетио и да су се броjчано слабе партизанске снаге на Козари супроставиле немачким нацистима и хрватским усташама коjи су желели да истребе народ тог краjа.

Осврнувши се на распад СФРЈ, Додик jе рекао да jе за Србе Југославиjа значила краj борбе за своjу државу, а да jе за многе друге народе бивше Југославиjе она значила само „пролазну станицу за стварање националних држава“.

„Наша заблуда са jугословенством траjала jе непотребно дуго“, оценио jе Додик и подсетио да jе српски народ у Босни и Херцеговини желео да остане у Југославиjи за коjу jе током Другог светског рата поднео велике жртве, а не да се нађе у позициjи мањине у другоj држави.

Додик jе истакао да jе Република Српска „гарант опстанка нашег народа западно од Дрине“.

Свечану академиjу у Београду поводом 70. годишњице од битке на Козари организовало jе Удружење Козараца, а присутни су били И представници државних институциjа Србиjе на челу са министром Предрагом Марковићем.

Извор: B92

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: