fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dodik listu Danas – Dozvoljeno je da nas nazivate genocidnim, ali nije da mi reagujemo?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od redakcije dnevnog lista „Danas“ da objavi reagovanje na tekst „Obratila mi se Republika Srpska“, poručivši da će, ukoliko reagovanje ne bude objavljeno, „Danas“ tužiti i prijaviti Savjetu za štampu Srbije.

Milorad Dodik (foto:Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZ)
Milorad Dodik (foto:Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZ)

Dodik je danas uputio pismo glavnom i odgovornom uredniku ovog beogradskog dnevnog lista Dragoljubu Petroviću, koji je ranije odbio da objavi reagovanje savjetnika predsjednika Srpske Pere Simića na tekst naslovljen „Obratila mi se Republika Srpska“ novinarke Snežane Čongradin od 13. jula.

„Poštovana redakcijo, ako sam vas dobro razumio, u odgovoru koji ste uputili mom savjetniku Peri Simiću, koji je tražio da objavite njegovu reakciju na tekst ‘Obratila mi se Republika Srpska’ autorke Snežane Čongradin, Kodeks novinara ne zabranjuje vašoj novinarki da predsjednika Srpske i njegovog savjetnika nazove ‘produženom rukom genocida’, ali savjetniku Simiću zabranjuje da se brani od takve čudovišne optužbe i da ukaže da je to produžetak satanizacije Srba, koju Zapad ovdje već decenijama bogato nagrađuje donacijama i podrškom“, naveo je Dodik u pismu.

Dodik je zapitao da li je stav „Danasa“ da je sasvim u skladu sa Kodeksom novinara da novinarka ovog lista za njega i Simića kaže da ispoljavaju „neljudskost, primitivizam, manipulaciju, sramotno i najjeftinije političko profitiranje“, ali nije u skladu sa tim istim kodeskom da Simić novinarki pomene „parče kolača“ koji na ovom dijelu Balkana sljeduje svima koji su spremni da za račun NATO Srbe proglašavaju genocidnim manijacima.

„Ako pravilno shvatam, vašoj novinarki Kodeks novinara nije smetnja da predsjednika Srpske i njegovog savjetnika nazove ‘propagatorima zla i mržnje’, trovačima sopstvenih građana, ljudima ‘naopakih i bolesnih namjera’ koji od običnih ljudi prave ‘monstrume’ svojom ‘postgenocidnom propagandom’, ali je Kodeks novinara tobož prepreka da se u vašem listu odgovori na uvrede gospođe Čongradin?“, napisao je Dodik.

On je zapitao da li je Kodeks taj koji Simiću tobož ne dozvoljava da kaže da je „talentovana gospođa Čongradin“ prevazišla sve dosadašnje aktiviste demonizacije Srbe, jer je ona, kao genocidne, optužila čak i one Srbe koji nisu bili ni rođeni u vrijeme masakra u Srebrenici, samo na osnovu toga što odbijaju da taj masakr proglase „novim Holokaustom“.

„Po vašoj logici, Kodeks novinara dozvoljava gospođi Čongradin da nas proglasi ‘najvećim štetočinama’ koji građane ‘čvrsto drže u mraku propagande’ i ‘vode rat sa građanima druge nacionalnosti’, a Simiću ne dozvoljava da se podrugne njenim hiperbolama i drugim vratolomnim stilskim figurama?“, istakao je Dodik.

Dodik je Petroviću poručio da bi mu bio zahvalan da ukaže, ako ima imalo novinarske časti, na konkretne odredbe Kodeksa novinara koje novinarki „Danas“ dozvoljavaju da grubo vrijeđa i njega i sve Srbe koji misle kao on, dok im oduzimaju pravo da se brane od njenih uvreda.

Novinarka Snežana Čongradin 6. jula je u dnevnom listu „Danas“ objavila tekst naslovljen „Halo, Srebrenica“ u kome se na najprizemniji način napada načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, jer odbija da kaže da se u Srebrenici dogodio genocid, nego to kvalifikuje kao veliki zločin.

Na to je reagovao savjetnik predsjednika Republike Srpske Pero Simić tekstom naslovljenim „Halo, Danas! Halo, Snežana!“, koji je objavljen.

Poslije toga je ista novinarka 13. jula objavila tendecioznu kolumnu protiv Republike Srpske, predsjednika Srpske i Simića naslovljenu „Obratila mi se Republika Srpska“, na koju je Simić takođe reagovao, ali je „Danas“ to odbio da objavi uz obrazloženje da se u tekstu krši novinarski kodeks.

Izvor: Fond strateške kulture

Vezane vijesti:

01.07.2017. Predsjednik Milorad Dodik nad Šaranovom jamom …

DODIK: Da je bilo Srpske, Srbe ne bi ubijali u Drugom …

DODIK: Srbi ne treba da ćute o stradanju svog naroda …

Dodik: Boli što crne marame srpskih majki manje znače od …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: