fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРБИ У ХРВАТСКОЈ ЗАБРИНУТИ ДА ЋЕ НЕСТАТИ

Срби у Хрватскоj забринути да ће нестати

Саговорници су углавном песимистични када jе реч о будућности Срба у Хрватскоj. Боjе се изумирања, асимилациjе, етномимикриjе, а према њиховим исказима, за то имаjу и оправдање, каже се у политолошком часопису коjи ове године обиљежава пола века излажења.

ЗАГРЕБ Припадници српске заjеднице забринути су да би њихова национална групациjа могла ускоро потпуно нестати у Хрватскоj, показуjе недавно обjављено истраживање идентитета Срба у Хрватскоj.

Истраживање jе проведено у Институту за миграциjе и народности методом дубинских интервjуа с 36 особа српске националности из читаве Хрватске и обjављено у задњем броjу часописа Политичка мисао.

Аутор Филип Шкиљан упозорава да наведена методологиjа истраживања не допушта далекосежне закључке нити да тврдње саговорника стоjе као научна спознаjа, него да резултати показуjу страх испитаника за будућност њиховог идентитета.

Песимизам у исказима истиче њихову забринутост због могућега губитка осећаjа идентитета, док стварни губитак идентитета у некоj популациjи почиње тек онда када се у њеном знатном делу констатуjе индиферентност према том губитку, каже аутор. Напомиње да се не ради о испитивању jавног мњења него о дубинским интервjуима, па jе узорак у сваком случаjу индикативан, али не до краjа репрезентативан.

Аутор анализира традиционални и модерни елемент српског идентитета у Хрватскоj. Као традиционалне елементе идентитета узима православну вероисповест, писмо и воjничку прошлост, а као модерне елементе jезик и књижевност, грађанске, друштвене и политичке вредности, бригу за народносни статус и народне организациjе те приврженост Народноослободилачкоj борби.

Након распада Југославиjе српски идентитет у Хрватскоj пролази кроз амбивалентан развоj. С jедне стране, долази до ретрадиционализациjе и »повратка идентитету« након што jе у Југославиjи он био занемарен, истиче аутор.

С друге стране, због рата у 1990-има српска jе заjедница у Хрватскоj значаjно смањена, а поjавили су се и страхови те поjачан тренд асимилациjе. Многи Срби отишли су из Хрватске и неће се више вратити. Стога jе могуће да се та етничка заjедница налази пред нестанком, закључуjе аутор.

Извор: СРПСКИ НАРОДНИ ФОРУМ

 

Везане виjести:

СРБИ У ХРВАТСКОЈ ЗАБРИНУТИ ДА ЋЕ НЕСТАТИ – Jadovno …

РЕАЛАН СТРАХ ЗА ОПСТАНАК СРБА У ХРВАТСКОЈ – Jadovno …

ДА НАМ СЕ НЕ ПОНОВЕ ЈАСЕНОВАЦ И ЈАДОВНО – Jadovno 1941.

Без мудрости Срба и Хрвата Балкан не може наприjед – Jadovno …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: