Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Do sada nepoznata fotografija Starog sajmišta

Nije se znalo za postojanje ove fotografije, a na njoj je prikazano oko 7.000 dece, žena i staraca koji su odvedeni u logor na Starom sajmištu, a potom su svi ubijeni na jezivnačin – kamionima-gasnim komorama.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/logor-staro-sajmiste.jpg

Foto: Privatna arhiva Baneta Gajića

Pre nekoliko dana na jednoj aukciji pojavila se ekstremno važna fotografija na kojoj je prikazano dejstvo SS formacija u Srbiji. 

Nije se znalo za postojanje ove fotografije, a na njoj je prikazano oko 7.000 dece, žena i staraca koji su odvedeni u logor na Starom sajmištu, a potom su svi ubijeni na jeziv način – kamionima-gasnim komorama.

Verovatno mnogi i nisu znali da je logor “Judenlager Semlin” na Starom sajmištu, pored toga što je mesto najvećeg stradanja Jevreja u Srbiji, bio jedan od prvih logora tokom Drugog svetskog rata u Evropi u kome je lokalna nemačka administracija, uz pomoć vlade u Berlinu sprovela masovno ubijanje Jevreja.

Posle ulaska Nemaca u Beograd, jedna od prvih stvari koja je urađena, jeste bilo angažovanje Jevreja-muškaraca na čišćenju ruševina. Posle obavljenog posla, oni su streljani mahom u Jajincima ili mestu Jabuka kod Pančeva.

Žene, decu i starce, njih blizu sedam hiljada, Nemci prebacuju u logor na Starom sajmištu u jesen 1941.godine. Fotografija koju smo objavili uz pomoć Baneta Gajića prikazuje upravo uvođenje tih nesrećnih ljudi u logor iz koga će biti poslati u smrt i zbog
toga predstavlja ekskluzivno, ali i ekstremno bitno svedočenje jednog užasnog perioda naše prestonice. 

Pošto nisu znali kako da ih pobiju, Nemci u Srbiju februara 1942.godine  dovoze ozloglašenu Dušegupku (nemački Gaswagen), kamion-ubicu, koji će kasnije usmrtiti sve zarobljenje Jevreje u logoru na Starom sajmištu.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/dusegupka.jpg

Odluku da se pošalje ovo vozilo smrti doneo je šef Policije bezbednosti i Službe bezbednosti Trećeg rajha Rajnhard Hajdrih. To je bio kamion tipa „Zaurer“ od pet tona koji je mogao da primi 50 žrtava.

Žrtve su gušene u hermetički zatvorenoj unutrašnjosti kamiona tako što bi se izduvni gasovi sprovodili u nju. Jevreji su dva i po meseca, svakodnevno, prevožene kamionima do Jajinaca gde su bile već iskopane rake.

Pomoću ovih kamiona-ubica u periodu od početka aprila do kraja maja 1942. ugušeno je oko 7.000 Jevreja i 500 partizana u Beogradu.

Nakon ovog masovnog uništavanja, general Ler je napomenuo da je jevrejsko pitanje rešeno u Srbiji, pa su se dušegupke posle ovoga povukle.

Specifičnost Sajmišta kao mesta Holokausta često je, međutim, prenebregavana u posleratnoj jugoslovenskoj i kasnije srpskoj istoriografiji kao i u kolektivnom sećanju na taj logor.

U periodu socijalističke Jugoslavije, stradanje Jevreja na Sajmištu posmatrano je isključivo kao deo šire okupacione politike koju su nacisti sprovodili u Srbiji.

Opština Savski venac pokrenula je inicijativu da se u Ulici Braće Krsmanović podigne spomenik u znak sećanja na hiljade žena i dece, zatočenika logora Staro sajmište, koje su nacisti usmrtili u Dušegupki.

(Mićo Babić)

Izvor: TELEGRAF

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: