Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Do sada identificirano ukupno 751 posmrtni ostatak srpskih žrtava

Datum objave: sreda, 26 decembra, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/sudski-zavod-zg.jpg

Među leševima ekshumiranim u zadnjih jedanaest godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica, na Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, identificirano je još 17 posmrtnih ostataka lica srpske nacionalnosti, stradalih na području Like, Dalmacije, Korduna, Banije, Zapadne i Istočne Slavonije u vremenu od 1991. do 1995. godine.

Među identificiranima su: Vladimir Dušana Drobac (1952) iz Kruševca;Nikola Teodora Krajnović (1927) iz Kipa, Daruvar; Sara Trivuna Kričković(1921) iz Čitluka, Gospić; Milka Milana Basara (1921) iz Gornje Brusovače, Vojnić; Mijo Ilije Danojević (1937) iz Kipa, Daruvar; Petar Steve Poluga(1933) iz Daruvarskih Batinjana, Daruvar; Nikola Pavla Ljubotina (1911) iz Ratkovca, Okučani; Anka Milana Ninković (1915) iz Medara, Okučani; ŽeljkoNikole Laloš (1969) iz Kosovca, Okučani; Vukašin Petara Božičić (1935) iz Paklenice, Okučani; Vlado Rade Kovačević (1947) iz Borovca, Okučani;Desanka Čede Vukotić (1925) iz Beograda; Petar Pavla Vukotić (1919) iz Beograda; Mladen Milutina Vučić (1968) iz Rajića, Okučani; Boško ĐureMilinković (1940) iz Paklenice, Okučani; Rajko Laze Trivunčić (1947) iz Jasenovca, Okučani i Vesna Mire Čuković (1977) iz Banja Luke.

Među identificiranima su i posmrtni ostaci 18-godišnje Vesne Čuković, koja je uoči akcije “Bljesak” iz rodne Banja Luke došla u Paklenicu kod dečkaMilenka Rauša da upozna njegove roditelje. Kada su 1. maja hrvatske oružane snage napale na zaštićenu zonu UN-a, poznatu kao sektor “Zapad”, u kojoj se nalazilo i selo Paklenica, muškarci iz sela, među kojima i Milenko i njegov otac, otišli su da brane selo, a njegova majka Aleksija i djevojka Vesna sklonile su se u podrum jedne kuće gdje su bili smješteni ranjenici i ostale žene. Kada je kuća iznad podruma bila zapaljena, Vesna se požalila da je guši dim, pa ju je Aleksija povela da udahne čist zrak i čim je otvorila vrata pogodila ju je zolja koja je Aleksiju spalila na licu mjesta, a dok su geleri Vesnu zahvatili po nogama i izazvali jako krvarenje, uslijed čega je ubrzo i umrla. Toga istog dana u Paklenici je ubijeno jedanaest mještana, među kojima su identificirani bračni par Desanka i Petar Vukotić, koji su nekoliko dana pred ovu akciju iz Beograda, gdje su inače živjeli, došli u posjetu prijateljima Veri i Panteliji Kovačić, koji su takođe ubijeni, ali njihova tijela još nisu identificirana. Do sada je od 1 140 ekshumiranih leševa na području Hrvatske, identificirano 751 posmrtni ostatak srpskih žrtava.

Identifikaciji srpskih žrtava prisustvovao je i ministar braniteljaPredrag Matić.
– Nakon 20 Božića neizvjesnosti i iščekivanja ovdje ste danas došli na kraj toga puta. Poslije ove identifikacije doći će do jednog mira jer ćete moći doći na groblja i zapaliti svijeće svojim najmilijima. Želim naglasiti da ova hrvatska vlada ne pravi razliku između žrtava. Ako smo u životu različiti u mnogim stvarima, u smrti smo svi jednaki. I hrvatska vlada potražuje 1 711 svojih državljana koji su stradali tokom posljednjeg rata, rekao je porodicama žrtava ministar Matić.

Na VERITAS-ovom popisu nestalih još se nalazi 1 969 lica srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu 1991-1995 na području Hrvatske. godina. Među nestalima je po VERITAS-u 1 344 civila, od čega 522 žene.

Autor: Paulina Arbutina

 

Izvor: SNV

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top