Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DO KRAJA MAJA 533 PREDMETA SE VRAĆAJU U KNIN I VUKOVAR

Datum objave: četvrtak, 26 marta, 2015
Veličina slova: A- A+

Muzej mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Muzej mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Mješovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povrat kulturnih dobara zaključila je na današnjem sastanku u Osijeku da su stvoreni uslovi za vraćanje 533 predmeta arheološke zbirke Muzeja u Kninu, koja su privremeno smještena u Narodnom muzeju u Beogradu, kao i arhivske građe iz Vukovara koja je privremeno smještena u Arhivu Vojvodine.

Dogovorom je predviđeno da ovi predmeti budu vraćeni krajem maja, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Predmeti koji će biti vraćeni u Knin potiču sa lokaliteta Dolina, Polača, Vrpolje, Markovac i Burnum.

Postignut je i dogovor da se prihvati zahtjev porodice Desnica da se u što kraćem roku nasljednicima omogući povrat umjetničke i arhivske kolekcije ove porodice koja se trenutno nalazi na privremenom čuvanju u Muzeju Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Srpska strana nije prihvatila prijedlog predstavnika Hrvatske da kulturno blago SPC bude smješteno u privremene depoe u Hrvatskoj.

U saopštenju se podsjeća da je uslov Srbije da kulturno blago SPC mora da bude vraćeno na mjesto sa koga je spaseno ili da se smjesti u odgovarajuće riznice SPC u Hrvatskoj.

Ovo je bio prvi zvaničan sastanak komisije u novom sastavu.

U februaru je srpski dio komisije posjetio smještajne i izlagačke uslove u eparhijama Dalmatinskoj i Slavonskoj, dok je hrvatski dio komisije obišao depoe ustanova u Srbiji u kojima je smješteno kuklturno blago koje je predmet povrata.

U narednom periodu se očekuje nastavak saradnje i dalji razgovori na rješavanju svih otvorenih pitanja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

IKONE I DUHOVNU BAŠTINU VRATITI KAD I SRPSKI NAROD

KRESTIĆ : PONOVNO OTIMANjE SRPSKE BAŠTINE – Jadovno …

“Zatrli Srbe i njihovu baštinu u Hrvatskoj” – Jadovno 1941.

Vraćanje imovine Hrvatskoj: Časna reč odnela … – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top